Translate

perjantai 17. marraskuuta 2023

Kausi vaihtuu, on kenkien ja muidenkin asusteiden huollon aika

 

Työssäni toimittajana tein paljon käytännön juttuja. Jakelin niksejä ja neuvoja asiasta ja kolmannestakin. Juttujen lisäksi koostin vuosikymmenten juoksussa erilaisia niksipalstoja, esimerkiksi otsikoilla Tuula neuloo ja virkkaa, Silmän ilo, Mansikkapaikka, Tuula tietää. Puuhastelin äskettäin kesäkenkien huollon kanssa ja siitä tämän jutun ajatus lähti.   


Kesän tallustelut näkyvät kengissä. Tossuista nauhat pois. Käytin putsaukseen sappisaippuaa, kun sellainen sattui olemaan käsillä. Anturat, pohjat ja nauhat kuurasin kynsiharjalla, muut osat hellävaraisemmin mikrokuituliinalla. 


Putsatut kengät saivat kuivua yön yli kylppärin lattialla.


Otan kenkiä ostaessa mukaan kenkälaatikon, jos voin, ja sellainen on tarjolla. Kesätossut menivät talvilevolle laatikoihin. Monet kenkäni ovat matkamuistoja. Valkoiset laatikossa ovat Kanarian saarilta 2018, kukkakirjaillut Tallinnasta 2019. Keväällä pitää muistaa suojasuihke.


Vuorostaan toin kellarista kassillisen saappaita ja muita talvisia kenkiä. Ne olen huoltanut syksyllä. Ostan kenkiä harvoin, mutta hyvin hoidettuna ne kestävät pitkään. Kun uusia tekee mieli, ei entistä ehjistä raaski luopua. Nämäkin kaksi saapasparia ovat matkamuistoja, matalammat Pariisista 2005, korkeammat Malagasta 2013. 
Ulkomailta ostettuihin saappaisiin olen teettänyt suutarilla heti uutena keleihimme sopivat puolipohjat ja kantalaput. Kantalappuja uusin tarpeen mukaan. 
Nyt eläkeläisenä nahkasaappaat eivät harmikseni kovin usein pääse ulkoilemaan. Pelkään kaatumista ja kuljen siksi lähes läpi talven nastakengillä.
Saappaat olen keväällä putsannut harjaamalla, vahannut tai lankannut ja kiillottanut. Säilytystä varten laitan kenkiin lestit tai niiden puutteessa paperitolloja. Saappaiden varsiin vielä tueksi pahvia tai rullalle kierrettyjä sanomalehtiä. 
Ulkomailta ostetuille kengille en ole voinut ottaa mukaan laatikoita. Keväällä pakkaan talviset kengät taas huollettuina väljästi suureen ikeakassiin ja vien kellariin.


Kenkien huoltotarvikkeita on kertynyt ja ne ovat tarpeen. Lestejä olen löytänyt kirppareiltakin. Kenkäharjoja pitää olla ainakin kolme: vaaleille, ruskeille ja mustille kengille omansa. 
Ompelin kauan sitten lehden käsityövinkiksi kiillotuskintaan tummasta ja vaaleasta turkispalasta. Kintaassa on molemmissa reunoissa aukko peukalolle. Toimii mainiosti. . Nahka- ja tekstiilisuihke on tärkeä moneen tarpeeseen. 


Kylmä tulee jalkoihin pohjan kautta. Huomioin talvikenkiin tilaa pohjallisille. Alemmat ovat lämmittävää villaa, luottotuote. Ylempiä en ole vielä testannut. Niissä on pinnalla huopa ja alapuolella eristävä folio, näyttää olevan punaisena vilahtava välikerroskin.


Käsittelen kengät, laukut, nahkakäsineet ja joitain muitakin asusteita heti uutena suojasuihkeella. Hattu on matkamuisto Irlannista vuonna 2015. Kengät ostin Anttilasta, joten siitäkin on vuosia.


Milloin viimeksi pesit huivit? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti