Translate

torstai 16. kesäkuuta 2016

Taidekeskus Salmela, Villa Aurora, Iso-Pappilan museoalue, Mäntyharjun Ilokuvafestivaalit, Woikosken tehdasmuseo, Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo Rakkauspuistoineen. Poimi blogista menolinkit, jos matkasi käy Mäntyharjun suuntaan.

"Siinhä tuo män, päivä päätä käännellessä", vastasi äiti, kun kävin häntä tervehtimässä vanhainkodissa. Samaan malliin hujahtaa välillä omakin eläkeläisen päiväni. 

Ja sitten on toisia päivä. Eilen suuntasin aamuseitsemältä Helsingin junaan. Lehdistömatka Mäntyharjulle oli elämyksillä pakattu. Päätä saikin käännellä vilkkaasti. Miten paljon päivässä ehtiikään nähdä.

Jos matkasi vie Mäntyharjun suuntaan, tässä menovinkkejä. 

Taidekeskus Salmela

Taidekeskus Salmelan näyttely on avoinna joka päivä kello 11-18 aina 14.8. saakka.Maria Laineen (1983) suuritöisessä, yli kahdenkymmenen maalikerroksen tekniikassa on iättömyyden lumoa. Väliin jäävä tila, öljy kankaalle, 2013. 


Maria Laine, Harmaasen, öljy kankaalle, 2014


Johanna Lumme (1990), Pintaa syvemmälle, öljy kankaalle, 2016


Johanna Lumme, Sillä hetkellä muistin, miksi tänne tulin, öljy kankaalle, 2016


Kia Taegen (1990), Maren, öljy kankaalle, 2016


Päivi Saarikoski (1983), Avunhuuto, akryyli ja öljy kankaalle, 2013


Johanna Lumme, Seeing the end, sekatekniikka 2016


Osui kohdalle täydellinen kesäpäivä. Näyttelyrakennusten väliä kulkiessa on tilaisuus nauttia Salmelan huolella hoivatusta miljööstä.


Jalkojen lepuutusta. Wivi Lönn suunnitteli vuonna 1908 tämän huvimajan. Salmelaan majan totetutti 2003-2004 Kouvolan ammatillinen aikuiskoulutuskeskus.

 

 Salmelan toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala. Kiitos hienosta esittelystä.

Villa Aurora

Aivan Taidekeskus Salmelan vierellä sijaitseva Villa Aurora tajoaa majoitus-, kokous- ja koulutuspalveluja ympärivuotisesti. Kesällä aamiaishuone on avoinna myös kahvilana. Viehättävässä tilassa on jo ehditty viettää monet juhlatkin. 

Villa Auroran omistajat Seija Pohjanoksa ja Juha Poraharju muuttivat Mäntyharjulle Tuusulasta. He ovat remontoineet kauniisti 1890 ja 1910 -lukujen hirsirakennukset. 

Villa Aurora avautui alkukesällä 2015. Vuodepaikkoja on 35. Yksilöllisesti sisustetuissa huoneissa on viehättävä huvilatunnelma. 
Villa Auroran Riippumaton Puisto tarjoaa lekotteluhetken. 

Iso-Pappilan museoalue

Salmelasta ja Villa Aurorasta pääsee tunnelmallista Papin polkua astellen Iso-Pappilan museoalueelle. Toki pienen matkan siirtyä voi autollakin tien kautta. 


Varpasen kyläkoulu

Pääsimme kotivierailulle. Musiikin ja elokuvan ammattilaiset Tuomas Kantelinen ja Roosa Toivonen ostivat  lakkautetun Varpasen kyläkoulun. Vuodessa vanha rakennus on saanut hehkeän uuden elämän ja Mäntyharjun seutu ilokseen aktiiviset kulttuuritoimijat. Tuomaksella ja Roosalla oli kerrottavaa.

 Elokuun 4. - 7. päivä vietetään Mäntyharjun Kinossa kansainvälisiä Ilokuvafestivaaleja. 

Pariskunta kiertää työnsä vuoksi elokuvafestivaaleja. Roosa sanoo, että riittämiin on nähty ankeutta. Haluamme tarjota muuta, ilon ja onnen tunteita antavia elämyksiä. Festivaalipäivinä on luvassa elokuvatyöpajoja. Nuorten työpajan tavoitteena on tehdä elokuva kolmessa päivässä.

Tuomas ja Roosa poistivat käärepaperit mystisestä rullasta, joka matkasi kanssamme Helsingistä. Tätä he eivät itsekään olleet vielä nähneet. Ilokuvafestivaalien juliste.

.

Nautimme terassilla Mäntyharjun marttojen kattamat pullakahvit ja pääsimme kurkistamaan taloon sisälle. Aih ja oih, mikä valo ja avaruus. Vanhassa koulussa riittää neliöitä ja kuutioita.Vierailun huipennuksena Tipsy Gipsyt, Susan Aho ja Karoliina Kantelinen vetäisivät suuressa salissa huikeana kajahtaneen setin omaa tuotantoa ja perinteistä mustalaismusiikkia. 

Kiitos Roosa, Tuomas, Tipsy Gipsyt ja Mäntyharjun martat.

Woikoski Feeling,  Woikosken Tehdasmuseo  

On mahtavaa oppia jotain uutta. Kaasujen valmistuksesta en tiennyt mitään. Erityisen elävästi hoidettu tehdasmuseon esittely. Suosittelen.Teollista estetiikkaa. Jättimäiset keraamiset ruukut ovat vetysuperoksidiastioita. Vetysuperoksidin tuotantoa hoitivat naiset. Reaktiivisuuden vuoksi heillä ei saanut olla mitään metallista, ei edes hiuspinnejä. Asiakkaille vetysuperoksidi toimitettiin pehmustettuihin koreihin pakatuissa lasipulloissa.Woikosken tehtaan laboratorio. Kerran posahti niin, että katto lensi.

Kohti Kouvolaa 

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo ja RakkauspuistoKeskus avautui vuosi sitten. Taidekeskus Salmelan toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala muutti Vuohijärven 1960-luvulla rakennetun kirkon luonto- ja kultturitaloksi. 

 Kesän 2016 näyttely on 100 lintua.Erik Bruun, Huuhkajan pää, grafiikka Matti Karppanen, Merikotka, öljy kankaalle, 1927Rakkauspuistossa on veistoksia. Tiina Torkkelin teos.

Kiitos antoisasta päivästä, Mäntyharjun kunnanjohtaja Jukka Ollikainen, markkinontipäällikkö Olli Marjalaakso ja toimittaja Leena Karo.