Translate

perjantai 5. lokakuuta 2018

Kakolasta ei enää yritetä karata, nyt sinne muutetaan


Katsoin Suomen kaunein koti -ohjelman jakson, jossa jatkoon valittiin koti Kakolassa. Kävimme viime huhtikuussa sisustustoimittajien porukalla vierailulla Kakolanmäellä. Etsin turhaan blogiani aiheesta. Höh. Olinkin tehnyt vain tiivistelmän Turun vierailupäivästämme yhdistyksemme sivulla jaetavaksi. Kakolanmäki on vielä pitkään rakennusvaiheessa, palaan aiheeseen. 

Turun entinen vankilan alue Kakolanmäellä yllättää laajuudellaan. Vankila oli aikanaan  kammottu paikka. Nyt alueesta on muodostumassa merkittävä rakennettu kultturiympäristö. 
Vuonna 1911 valmistuneeseen jugendvaikutteiseen Länsiselliin valmistui 66 asuntoa joulukuussa 2017. 

Harkinnan jälkeen museovirasto myöntyi muutamiin julkisivumuutoksiin. Pienet kalteriparvekkeet sopivat mielestäni taloon hyvin. Pienemmät kalteroidut ikkunat ovat alkuperäisiä sellien ikkunota. Niiden takana ovat nyt asuntojen saunat ja kylpyhuoneet. Asuinhuoneiden kohdalla olevia ikkunoita avarrettiin poistamalla ikkunoiden alaosasta suuri poikittainen graniittiosa. 


Suuri osa yläkerrosten asunnoista varattiin jo siinä vaiheessa, kun rakentaminen julkaistiin. Kävimme yhdessä ostajaa odottavassa huoneistossa.


Asunnossa on nykytyylin mukainen oleskelutilaan avoin saarekekeittiö


Huoneistosaunassa on tallella selli-ikkuna. Kuvasta näkyy seinien jykevyys,


Karun askeettiset portaikot ja käytävät kertovat talon pitkästä historiasta vankilana.


Seuraavat asunnot tehdään vuonna 1853 valmistuneeseen Graniittilinnaan.Asukkaiden käyttöön rakennetaan kylpylä, kuntosali, päiväkoti ja parkkitilat. 
Laajan alueen hahmottamiseen opastusta ja historiaa täältä

Kakolanmäelle nousun avuksi rakennetaan rinnehiassi, funikulaari, turuksi förikulaari. Naisten vankilasta tulee hotelli. Rakennuksia on paljon. Muistelen, että se olisi tämä. 


Osa selleistä oli ahtaita koppeja, joihin hätäseen mahtui laveri ja palju. Näiden sellien vangit viettivät päivät töissä vankilan alueella ja työpajoissa. Heidät lukittiin selleihin kello 16-07 väliseksi ajaksi. Lukon lisäksi laskettiin ovien yläpuolella näkyvä puomi teljeksi ovien eteen. Nämä kopit poistettiin sellikäytöstä 1989. Museovirasto haluaa säilyttää sellit. Näistä tulee asukkaille varastoja.


Kauhistunut kaltereiden takana. Ei pidä tehdä jekkua, ellei kestä kakkua, oli miete erään sellin seinällä.
Tupakkalla merkattua. 
 Ravintola Kakolanruusun kesäterasille viriteltiin huhtikuussa pöytiä vanhoista sellien ovista. Ravintola Kakolanruusun naapurissa on myymälä, josta saa vaikka raitapaidan.


Kakolanruusu ei juonnu vankien tatuoinneista, vaikka moni vankilassa lusinut kakolanruusun meriitiksi ihoonsa hakkautti. Kakolanruusu syntyi vankilan työpajoissa, joissa valmistettuja kalusteita koristeltiin herkin ruusukuvioin maalaamalla.


Kakolan kirkko on kolmannessa kerroksessa.


Kakolan kirkko oli suljettu paikka. Vangeille rauhoittumisen paikka. Mies- ja naisvankien keskinäiseen tapaamiseen oli ainoa keino solmia avioliitto. Pikaliittoja on täällä solmittu paljon ennen ensitreffit alttarilla-formaattia.
Kakolan vankila on rakennettu Kakolanmäeltä louhitusta graniitista, jolle vangit antoivat nimeksi kakoliitti.

Viimeiset vangit lähtivät Kakolasta syksyllä 2007.

Koko Kakolanmäkeen valmistuu noin 1500 asuntoa.