Translate

perjantai 9. syyskuuta 2016

2016 Habitaren trendit. Vai onko sisustuksessa enää trendejä?Mikä on muotia sisustuksessa? Mitä on tulossa?

Enää ei ole kattavia selkeitä tyylisuuntia, joita seurata, sanoo Habitaren Signals-vainunäyttelyn kokoonnut trendianalyytikko Susanna Björklund. 

Sosiaalisen median kautta uudet ilmiöt leviävät nopeammin kuin koskaan.

Vahvin trendi on olla oma itsensä ja luottaa omaan makuunsa. 

Sekin on tyylisuunta, ettei ole tyylisuuntia. Kuitenkin on. 

Habitaren Signals-vainunäyttely tarjoaa ajan hermollla pysymisen tueksi neljä trendiä, jotka menevät osittain päälekkäin. 

 Tiedossa herkkyyttä, värikkyyttä, yksityiskohtia, rikkaita pintoja ja särmää. Kaakelia muuallekin kuin kosteisiin tiloihin. Lattioihin väriä ja kuoseja. 

Alkuun Signals-vainunäyttelyn tiivistelmä kuvin ja sanoin.


Sotku. Kuuban värit, rapistuvaa kauneutta. Keltainen, okra. vihreä, ruusunpunainen, lasi, sametti, kasvit. Soraääninä esineet, joten tunnearvo on niiden estetiikkaa suurempi.
Rakkaus kodissa. Yhdessäoloa, mukavuutta. Pastellisävyjä ja harmaata. Särmää keltaisella ja pinkillä. Rottinki. 
Juuret. Lämpöä ja luotettavuutta. Tavaroita, joilla on tunnearvoa ja historiaa. Tummat värisävyt, kirkastajana hento roosa. Vahvat tapettikuosit ja maalisävyt huoneen kaikilla seinillä. Tumma parketti. Vanhojen kalusteiden uustuotanto. 
Taidetta vai muotoilua? Rajat muotoilun, toimialojen ja työn välillä hämärtyvät entisestään. Työelämän murros muuttaa myös asumista. Neutraalit sävyt. Tehosteena neonvärit. Kädentaidot. Pienyrittäjien tuotteet.

Mielikuvista todellisuuteen. Trendien nuuskintaa osastokierroksella. 

Kuvissani on mukana tuotannossa olevien kalusteiden ja esineiden lisäksi alan opiskelijoiden töitä. Ne ovat prototyyppejä. Toistaiseksi. Kaikkeen kuvaamaani en muistanut tallentaa tietoja.

Suomalaisen Työn Liiton 360 neliön kokoisella sisustetulla KOTI-osastolla on mukana kymmenittäin kotimaisia näytteilleasettajia. KOTI-kokonaisuuden suunnitelija on Piia Kalliomäki. 

Väri. Sininen, tumma ukkospilven siniharmaa, tumma farkunsini.

Kaksikko, Salla Luhtasela & Wesley Walters 
Kutsuva unikattaus, Matri
Lapuan Kankurit, kuvat yllä ja alla.
Vuode ja tekstiilit Familon, tapetti Pihlgren & Ritola, KOTI-osasto.
No, onhan tarjolla toki muutakin kuin tuota pukeutumiseni lempiväriä. 
Messujen näyttävin sohvien värikimara, Pedro.
Tuikkukynttilöistä viis välitän, mutta kivat on värit.
Mieleistään väriä saa maalamalla, Tikkurila
Kaiuttimetkin saa sopivaan sävyyn puettuna, Uploud Audio

Materiaali. Kaunis puupinta. Sen silmäni poimii aina.

 Duffelinapit pitävät tyynyt paikoillaan. Sohva on kaunis myös takaa. Tapio Anttila Collection.

Jakkara A3, Edit Heikkinen ja Sofia Vaittinen, Metropolia HOME

Arata valaisin syömäpuikoista, Noora Kauppila, Metropolia HOME
Ajatonta ajassa. Eleetön senkki, Muoto2
Pehmustettu penkki, Ulla-Maija Toivonen, XAMK
Näpsä pikkuhyllykkö, Pirita Kelsu, XAMK

Aidot materiaalit. Pienissäkin arjen esineissä. Käsityö.


Garagen osasto.


Garagen osasto.


Keittiöpyyhkeet, Verso Design


Nahkaessu, Garagen osasto.


Koppa, Verso Design


Garagen osasto.


Laine tarjoilualusta, Muoto2
Kenana Knitters, Weranna´s

KorinpohjaaValaisin Intuitio, Matilda Palmu


Houkuttava sohva, Tuohinen

1960-luvun laverisänky palasi. Olisitko uskonut?


Tikkurilan ideaosasto. Seinällä Tunto struktuuritapettia ja Taika helmiäismaalia.
Marimekko
Kaksoislaverin päivitys. Sohvana tai laverina, Kiteen Huonekalutehdas Oy

Rakenteiden siro keveys. Metallirunko.


Kuva on Tikkurilan osastolta. Seinässä maalattava Tunto struktuuritapetti.Hyllykkö Tapio Anttila Collection
Hyllykkö, Ulla-Maria Helkiö, XAMK
Saija Taimela solmii terästuolinsa hapsupehmikkeen tekokuitukuteesta, XAMKNäkyvillä olevat vaaterekki, naulakko ja säilytystelineet ovat varsinkin nuorten suunnittelijoinen suosikkituotteita. Tarpeeseen mietittyjä. Asunnot ovat pieniä. Säilytystilaa on vähän. Tavaran vähentäminen. 
Kompakti hattuhylly ja naulakko, Laura Huusari, XAMK

Koukuton ripustin, XAMKNaulakko My Private Area, Heidi M. Huovinen, Proto ShopKevennystä wc-ja kylpyhyuoneen kalusteisiin. Modula-allaskalustekokonaisuus Temal. Retrosti modernin Modula-malliston perustana on Antti Nurmesniemen vuonna 1970 suunnittelma pesuallas. KOTI-osasto.Mustan vessan ilmeikäs laatoitus, kiiltävää ja mattapintaa. Lattialaatoissa parkettiladonta, Laatat Pukkila. Pyyhekuivain ja -teline Rej Design. Wc-istuin IDO, KOTI-osasto.


Kannanotto. Trash-osastolla pohditaan muovin käyttöä. 

Muovi ympäröi meitä kaikkialla. Voisiko käyttöä vähentää? Voisiko kierrättää? 
Parhaita, kiinnostavimpia, kauneimpia. Messujen yhteydessä julkaistiin avajaispäivänä lukuisten kilpailujen ja eri perustein tehtyjen valintojen tuloksia.  Valitsin tähän jo pitkän perinteen omaavan Sisustustoimittajat ry:n Toimittajien tusinan, jonka koostamisessa olen aikanaan itsekin ollut mukana. Osaston suunnitteli Laura Seppänen. Toimittajien tusina on esillä  on esillä lasigalleriassa, eteläisestä sisääntulosta vasemmalla. Valinnoista voit lukea tarkemmin tästä.
   

      Antiikkimessuilla menneeseen. Huomaamaan, että sieltä moni uutuustrendi tulee.Antiikkimessujen ajankohtainen nimi on suurelta yleisöltä lähes unhoon painunut Carl-Gustaf "Nalle" Hiort af Ornäs (1911-1996), suunnittelija ja tehtailija. Hiort af Ornäsin tehdas Puunveisto Oy valmisti sodan jälkeiseen suureen tarpeeseen laadukkaita kalusteita. Kaikesta oli puute, mutta laadusta ei tingitty. Hiort af Ornäsin muotokieli puhutelee taas.Anttiikkimessujen keräilijöiden illassa julkaistiin Anna-Kaisa Huuskon ja Johannes Wileniuksen kirja Hiort af Ornäs muotojen mestari, Fasetti. Ah, innolla jo ahmin kirjaa. 

Fasetti Oy on aloittanut Hiort af Ornäsin kalusteiden uustuotannon. Ensimmäinen tuote näkyykin valotaululla kirjan kansikuvassa,  Siesta-tuoli vuodelta 1952. Uusia Siesta-tuoleja on nähtävissä Habitaressa Fasetti Oy:n osastolla kangas- ja nahkaverhoiltuina. 
Tiikkirunkonen Åre-sohva, 1950, Puunveisto Oy. Ottaisin.
        Hiort af Ornäsin tuoleja, Fasetti

Antiikki & Design-lehti valitsi Antiikkimessuila parhaan osaston sekä mielenkiintoisimmat esineet. Esineiden sarjoja oli neljä, kussakin kolme ehdolle valittua. Raatiin kuuluivat taidehistorioitsija Tuija Peltomaa, kamarineuvos Kari-Paavo Kokki ja päätoimittajaj Maija Toppila. 

Taidekategorian kohdalla sai pitkä messupäiväni omakohtaisesti ilahduttavan päätöksen. Arvoisa raati oli valinnut messuosastoilta ehdolle kunniamainintaan Yrjö Saarisen värikkään maalauksen. Kunnamaininnan kolmesta ehdolla olleesta teoksesta nappasi Samuel Besprovannin, sittemmin Sam Vannin rantaelämää kuvaava taulu. Innoissani unohdin kuvata.