Translate

torstai 13. syyskuuta 2018

Habitare 2018 Messuterveisin


Habitare 2018 Helsingin Messukeskuksessa avautui eilen keskiviikkona ja päättyy sunnuntaina 16. syyskuuta. Vietin avajaispäivän messukuksessa. Päivitin illalla siitä facebookiin. Aloitan tiivistetyllä facebook-keskustelulla. 

- En pääse, kerro mitä ihanaa näit (kommentti minulle)
- Varmaan sinistä (värimieltymykseni tunteva ystävä)
-  Sinisen rinnalla varmaan myös vanhaa ja lainattua (messukoosteen toivoja) 
- Konjakinruskeaa näin. Riittää, että ostat sinisen sohvan ja naukkailet siinä konjakkia (ystävä, jonka värimieltymykset tunnen)
- Mullahan on jo siniharmaa sohva ja konjakin saa lähikaupasta. Siis muodissa mukana!

 Suurilla messuilla kukin napsii itselleen maistuvimmat silmäkarkit. Facekeskustelun innoittamana valitsin blogini aloituskuvaksi sinisen samettisohvan. 

Menneisyydestä ammennetua ja luonnosta lainattua, näkyy messukuvissani yllin kyllin. 


ValoInnolux on valaissut koteja 25 vuotta. 


Innolux


Innolux


Luonto mukaan. Tässä sisustajan vimeistelevä asetelma on somiste pienen valaisimen lasijalkaan ja pöydälle kuiva kasvin oksa. Innolux


Himmee, vuonna 2014 perustettu suomalainen perheyritys.


Himmee


Tikau tuottaa luonnonmateriaaleista ja osin kierrätetyistä materiaaleista käsin valmistettuja sisustustuotteita ja asusteita Intiasta. 


Havin tyylikkäitä uutuuksia


Havi

Puu, nahka


Asun + Nikari


Asun + Nikari. Huomaa tammenoksat maljakossa.

 Klassikko

Laatu on avaisana


Fasetti aloitti vuonna 2016 Carl-Gustaf Hiort af Ornäsin (1911-1996) 1950-luvun kalusteiden uustuotannon. 


Carl-Gustaf Hiort af Ornäs uustuotantoa, Fasetti 


Valanti huonekalu- ja keittiömallisto tarjoaa laatua ja mittatilauspalvelua. Aika anäyttää, onko Kirsi Valannin selkeä tyyli tuleva klassikko.


Valanti


Sarjapöytä oli 1950-60 luvuilla hitti. Se tuli tästä mieleen, vaikka kysessä lienee vain pikkupöydän kaksi kokoa, Muoto2

Unia


Harmahtava kitti ja samettinen terrakotta. Matri by Fennobed


OI, mikä luxuslaveri ja mijöön sävyt, tekstiiien haalea munakoiso ja seinän siniharmaa. Asun + Rintala.


Villimpiä unia. Casa Stockmann.

Tekstiilejä


Annala x Metsovaara yhteistyömallisto


Annala x Metsovaara yhteistyömallisto


Klaus Haapaniemi 


Finarte, suunniteltu Suomessa, valmistettu Intiassa


Finarte käyttää myös kierrätysmateriaaleja

Trendejä menneestä

Molemmat saavat puolestani pysyä 60-luvulla. En napannut silloinkaan.


Makramee-solmeilu. 


Kuivat heinät ja kuivakukat. 

Yhteistyön voima

Kun samanhenkinen rakentaja ja muotoilija löytävät toisensa, on tilanne win-win.


Honkatalot ja Tapio Anttila


Honkatalot ja Tapio Anttila


Honka Kontti, Harri Koskinen


Honka Kontti, Harri Koskinen

Signals

Jälkiruualle on oma vatsa, sanovat kokit. Jätin trendien vainunäyttelyn messuilla loppuherkuksi. Jälkkäriä mieluummin överit kuin vajarit.

Yhtä inspiroivaa namia kuin Signalsien miljööt, ovat näyttelyn innoituksia avaavien tekstitaulujen otsikot. 

Maun sivuraiteilla. Huhuu, puut puhuu. Jumalten kädet. Konerauhaa. Syömisleluja. Kaikki käy. Katumuodin koko kirjo. Leikiten maisteriksi. Kalatehtaassa. Hämä-hämä-häkki. Ajaton kauneus. 

Ota vainu trendeistä.

 

Trendinäyttely Signalsin toteuttajat ovat trendianalyytikko Susanna Björklund ja muotoilija Sisse Collander. Kuvassa Susanna Björklund on haastateltavana. 

Antiikki

Katsastin päivän päätteeksi Antiikki 2018-messuosastot. Habitaren vainunäyttelyn evästämänä antiikki on niin tätä päivää. Kaiken ei tarvitse olla uutena ostettua. Kierrätys on paitsi viisautta, myös huipputrendikästä.  
Mitä seuraavaksi?


Tori.fi esittäytyy Habitaressa. Innokkaana kierrätyksen kannattajana kiinnostuin esityksestä sen verran, että selvittelen tietoa seuraavaan blogiini. 

Näkemisiin!

sunnuntai 9. syyskuuta 2018

Mikä on, kun kelpo vaate ei mene päälle? Auttaisiko värjääminen?

Vuosia sitten ostin leveälahkeiset valkoiset pellavahousut. Mielikuvissani valkoisessa pellavassa on vastustamattoman viileää menneiden aikojen huvilakesien charmia. 

Totuus on, että housut ovat ikääntyneet kaapissa. Ne eivät varmaan ole olleet edes keskimäärin kerran kesässä käytössä. Valkoinen ei vain ole minun vaatevärini.

Toukokuussa ostin sini-valkoraitaisen tunikapaidan. Paidan yläosassa ja helmassa on värikästä kirjontaa. Sovittaessa vaate tuntui raikkaalta ajatukselta. Tätä käyttäisin kesällä valkoisten pellavahousujeni kanssa. Eipä vaan mennyt päälle pariin kuukauteen, vaikka oli uusi.

Turhin vaate on kaapissa seisova. Laitanko kirpparikierrätykseen? Entä auttaisko värjääminen? Puuvilla ja pellava sopivat värjättäviksi.Ostin pakkauksen pesukonevärjäykseen tarkoitettua tekstiiliväriä ja kilon suolaa. Sinisen sävyissä ei ollut paljoa valinnanvaraa. Tarjolla oli kirkas sininen ja tumma mariini. Valitsin kirkkaan.
Ennen-kuvaa ei ole, koska blogi tupashti mieleeni vasta, kun olin jo innoissani kastellut asut ohjeen mukaan ennen pesukoneeseen laittoa. Oikeasti tunikapaita oli sini-valkoraitainen, vaikka kuvassa märkänä näyttää muulta. 

Väripussin tyhjensin koneen rumpuun ja sirotelin suolakilon perään. Ohjeessa suositellaan käyttämään suojakäsineitä. Suosittelen olemaan muutenkin tarkkka väripussia tyhjentäessä. Voin kertoa, että pienikin hippunen pigmenttiä tarraa hanakasti ihoon ja vaikka mihin. En tietenkään käsineitä käyttänyt.

Märät vaatekappaleet koneeseen ja käynnistys 60 asteen ohjelmalla. Heti perään pesu 60 asteen ohjelmalla pesuaineen kanssa. 

Värjääminen on aina jännittävää. Lopputulosta ei oikein voi etukäteen tietää. 


Asut olivat sähäkän sinisiä, kuten oli odotettavissa. Mitä tapahtui kirjomusten väreille? Kuten arvelin, eipä juuri mitään, koska siksak-kirjailujen ompeluun on käytetty tekokuitulankoja.


Värjäyksessä on syytä huomioida, että ompelulangat ovat yleensä tekokuitua, johon tekstiiliväri tarttuu huonosti. 


Miten kävi pesukoneelle? Olen pari muuta koneellista pessyt värjäyksen jälkeen. Rumpu on edelleen hivenen sinihohtoinen. Ei siitä kuitenkaan pyykkiin ole väriä irronnut. Muoviosiin väri ei tarttunut kuin niissä olleeseen likaan. Lähtee pyyhkimällä puhtaaksi.


Sinistä asua olen käyttänyt jo useaan kertaan, viimeksi tänään. Tämän blogin polkaisu oli taas sen verran spontaania toimintaa, että vaatteet ovat käyttörutussa. Sori, ei malttanut ryhtyä silittämään. 

Pian asu siirtyy talvilepoon, mutta veikkaan, että tälle koittaa uusi käyttökesä.