Translate

sunnuntai 9. syyskuuta 2018

Mikä on, kun kelpo vaate ei mene päälle? Auttaisiko värjääminen?

Vuosia sitten ostin leveälahkeiset valkoiset pellavahousut. Mielikuvissani valkoisessa pellavassa on vastustamattoman viileää menneiden aikojen huvilakesien charmia. 

Totuus on, että housut ovat ikääntyneet kaapissa. Ne eivät varmaan ole olleet edes keskimäärin kerran kesässä käytössä. Valkoinen ei vain ole minun vaatevärini.

Toukokuussa ostin sini-valkoraitaisen tunikapaidan. Paidan yläosassa ja helmassa on värikästä kirjontaa. Sovittaessa vaate tuntui raikkaalta ajatukselta. Tätä käyttäisin kesällä valkoisten pellavahousujeni kanssa. Eipä vaan mennyt päälle pariin kuukauteen, vaikka oli uusi.

Turhin vaate on kaapissa seisova. Laitanko kirpparikierrätykseen? Entä auttaisko värjääminen? Puuvilla ja pellava sopivat värjättäviksi.Ostin pakkauksen pesukonevärjäykseen tarkoitettua tekstiiliväriä ja kilon suolaa. Sinisen sävyissä ei ollut paljoa valinnanvaraa. Tarjolla oli kirkas sininen ja tumma mariini. Valitsin kirkkaan.
Ennen-kuvaa ei ole, koska blogi tupashti mieleeni vasta, kun olin jo innoissani kastellut asut ohjeen mukaan ennen pesukoneeseen laittoa. Oikeasti tunikapaita oli sini-valkoraitainen, vaikka kuvassa märkänä näyttää muulta. 

Väripussin tyhjensin koneen rumpuun ja sirotelin suolakilon perään. Ohjeessa suositellaan käyttämään suojakäsineitä. Suosittelen olemaan muutenkin tarkkka väripussia tyhjentäessä. Voin kertoa, että pienikin hippunen pigmenttiä tarraa hanakasti ihoon ja vaikka mihin. En tietenkään käsineitä käyttänyt.

Märät vaatekappaleet koneeseen ja käynnistys 60 asteen ohjelmalla. Heti perään pesu 60 asteen ohjelmalla pesuaineen kanssa. 

Värjääminen on aina jännittävää. Lopputulosta ei oikein voi etukäteen tietää. 


Asut olivat sähäkän sinisiä, kuten oli odotettavissa. Mitä tapahtui kirjomusten väreille? Kuten arvelin, eipä juuri mitään, koska siksak-kirjailujen ompeluun on käytetty tekokuitulankoja.


Värjäyksessä on syytä huomioida, että ompelulangat ovat yleensä tekokuitua, johon tekstiiliväri tarttuu huonosti. 


Miten kävi pesukoneelle? Olen pari muuta koneellista pessyt värjäyksen jälkeen. Rumpu on edelleen hivenen sinihohtoinen. Ei siitä kuitenkaan pyykkiin ole väriä irronnut. Muoviosiin väri ei tarttunut kuin niissä olleeseen likaan. Lähtee pyyhkimällä puhtaaksi.


Sinistä asua olen käyttänyt jo useaan kertaan, viimeksi tänään. Tämän blogin polkaisu oli taas sen verran spontaania toimintaa, että vaatteet ovat käyttörutussa. Sori, ei malttanut ryhtyä silittämään. 

Pian asu siirtyy talvilepoon, mutta veikkaan, että tälle koittaa uusi käyttökesä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti