Translate

torstai 29. huhtikuuta 2021

Päiväretken verran Aaltoilua Jyväskylässä.

 Kaarinalainen Pertti Männistö on kerännyt Alvar ja Aino Aallon kalusteita ja muuta esineistöä 1990-luvun alusta lähtien. Osa hänen huimasta kokoelmastaan oli esillä Jyväskylän Alvar Aalto museossa. Koronan takia näyttely jäi varmaan monelta näkemättä. Niin oli käydä minullekin. 

Onneksi Sisustustoimittajien yhdistyksessä on toimen ihmisiä. Pikapäätöksellä polkaistiin seitsemän naisen päiväretki Jyväskylään lauantaina 24.4., vain päivää ennen näyttelyn loppua ja koko museon sulkeutumista. En ole aiemmin käynyt Alvar Aalto museossa. Olen iloinen, että matka toteutui, sillä nyt museo on suljettuna seuraavat kaksi vuotta korjaus- ja laajennustöiden takia.

 Näyttelyssä oli esillä noin kolmasosa Pertti Männistön mittavasta kokoelmasta. Tutun Aalto-muotoilun lisäksi prototyyppejä ja pienten valmistuserien harvinaisuuksia Alvar ja Aino Aallon käsittämättömän laajasta tuotannosta. 

Opastetun näyttelykierroksen jälkeen pistäydyimme Aalto Shopissa Jyväskylän Kauppakadulla ja nautimme lounaan Ravintola Pöllövaarissa.

Tankkauksen jälkeen oli voimia tehdä kävelykierros Jyväskylän yliopiston kampuksella Seminaarinmäellä. Valtaosa Kampuksen rakennuksista on Aallon toimiston käsialaa.

 Jyväskylään seudulla Aallon arkkitehtuuria on mahdollisuus nähdä ehkä enemmän kuin missään muualla. Seuraava kohteemme oli Säynätsalon entinen kunnantalo, yksi merkittävimmistä Alvar Aallon töistä. Hieno kokonaisuus on yleisölle avoin. Talon vierashuoneissa voi yöpyä. Lähempää tietoa vierailusta, opastuksesta ja majoituksesta löytyy esimerkiksi täältä.

Kun reissuun oli lähdetty, kurvasimme vielä Muurameen. Vuonna 1929 valmistunut Muuramen kirkko on Alvar Aallon nuoruudentyö.  Alvar Aalto Shop:


Jyväskylän yliopiston kampus, Seminaarinmäki:Säynätsalon kunnantalo:


Valtuuston kokoussalissa on lähes kirkollinen tunnelma.Muuramen kirkko:


Aallon töissä näkyy usein vaikutteita Italiasta ja Japanista. Muuramen kirkolla pääsi melkein Toscanaan. Tosin taivaalta vihmoi hienoisesti kylmää vettä. Harmi, ettei päästy sisälle. 


Pitkä, ihana päivä. Myös uuvuttava, koska maski oli kasvoilla lounastaukoa lukuun ottamatta aamuseitsemästä ilta yhteentoista.

Edit 22.11.2021: Linkissä on juttu Pertti Männistön kodista.

Kiitos: Alvar Aalto museolle opastuksesta. Supermaittavasta lounaasta Ravintola Pöllövaari ja Johanna Maasola Visit Jyväskylä Region. Opastuksesta Säynätsalon kunnantalon isäntä Harri Taskinen. Turvallisesta kyydistä ja kärsivällisestä extrakurvailusta JelPasi. 

keskiviikko 28. huhtikuuta 2021

Graffititaidetta remontoitavassa Hotelli Helkassa

 Jäi harmillisesti viime kesänä käymättä Keravan purkutaidenäyttely. Ilahduin, kun sain tilaisuuden käydä katsomassa remontissa olevan Hotelli Helkan graffititeokset Helsingissä.

Hotelli Helkan taidevaltaus on tehty yhteistyössä hotellin johdon kanssa. Projektin vetäjä Jouni Väänänen pyysi Helkaan mukaan osan viime vuonna vetämänsä Keravan purkutaidekollektiivin taiteilijoista. Helkan töitä on toteuttanut 12 taiteilijaa. Yleensä katutaiteilijat työskentelevät säiden armoilla ja autioina olevissa purkutaloissa. Hotelli Helkaa ei suinkaan pureta, joten taiteilijoiden olot olivat  poikkeukselliset. Iltaisin ja öisin työskennellet taiteilijat saivat yöpyä hotellissa.

Teoksia on hotellin kolmen kerroksen käytävillä, auloissa sekä huoneissa. Osa töistä on maalattu hotellin pintoihin, osa on ripustettuna pitkien käytävien seinillä. Maalatut huoneet pidetään näytteillä noin puoli vuotta. Osa teoksista saattaa jäädä pidemmäksikin aikaa. Hotellilla on vireillä muitakin graffititaiteen innoittamia pidempiaikaisia sisustuksellisia suunnitelmia.

Hotellissa on normaalikäytössä yli sata huonetta. Koronan aikaan yöpyjiä on ollut vain noin 30-40  huoneessa. Hotellinjohtaja Jukka Räisänen kertoo, että aika moni yöpyjä on valinnut hotellin juuri taiteen takia. Kiinnostuksesta kertoo se, että noin neljäsosa vieraista on myös ostanut teoksen. 

Hotellin tavoitteena on saattaa teokset muidenkin kuin hotellivieraiden näkyville. Kun koronarajoitukset sallivat, hotelli alkaa ottaa vastaan pienryhmiä.

Jutun lopussa on lista kaikista Helkan graffititaiteilijoista.


Jouni "Psyke" Väänänen


Jouni "Psyke" Väänänen


Juha Lahtinen


Sheikki, High of life


Sheikki, High of life


Tommi "Sellekhanks" Mustaniemi


Joonas Koponen


Jukka "Jugix2" Metsäaho


Jukka "Jugix2" Metsäaho


Viivi "Viv Magia" Vierinen


Tribute to Tom of Finland, huoneen taiteilijat ovat Joonas Koponen, Jouni "Psyke" Väänänen ja Jukka "Jugix2" Metsäaho


Jukka Hakanen

Käytäville ripustetut työt ovat myynnissä. Mukana on myös vanhempia töitä.  


Salla Ikonen, Spring, sekatekniikka kanvaksella 64 x 90 cm, 2019


Jouni "Psyke" Väänänen, Juska, spreymaali 100 x 150 cm, 2021


Jarno Sinivaara, Unna, akryyli levylle  115 x 75 cm, 2020


Vesa Pasanen, Lunar Alignment, akryyli kankaalle, 2018


Helkan vastaanottoaulassa on Marita Kouhian muotoaan vaihtava galleria.


Tämänkin opin Hotelli Helkan talosta Helsingin Pohjoisella rautatiekadulla. NNKY:n talo valmistui 1920-luvun lopulla.

Hotelli Helkan graffititaiteilijat:


Eikä tässä kaikki. Kuulin, että Keravan viime kesänä supersuosion saanut purkutaidevaltaus olisi mahdollista nähdä tulevanakin kesänä. Ilmeisesti talo vielä odottaa purkua.