Translate

torstai 29. huhtikuuta 2021

Päiväretken verran Aaltoilua Jyväskylässä.

 Kaarinalainen Pertti Männistö on kerännyt Alvar ja Aino Aallon kalusteita ja muuta esineistöä 1990-luvun alusta lähtien. Osa hänen huimasta kokoelmastaan oli esillä Jyväskylän Alvar Aalto museossa. Koronan takia näyttely jäi varmaan monelta näkemättä. Niin oli käydä minullekin. 

Onneksi Sisustustoimittajien yhdistyksessä on toimen ihmisiä. Pikapäätöksellä polkaistiin seitsemän naisen päiväretki Jyväskylään lauantaina 24.4., vain päivää ennen näyttelyn loppua ja koko museon sulkeutumista. En ole aiemmin käynyt Alvar Aalto museossa. Olen iloinen, että matka toteutui, sillä nyt museo on suljettuna seuraavat kaksi vuotta korjaus- ja laajennustöiden takia.

 Näyttelyssä oli esillä noin kolmasosa Pertti Männistön mittavasta kokoelmasta. Tutun Aalto-muotoilun lisäksi prototyyppejä ja pienten valmistuserien harvinaisuuksia Alvar ja Aino Aallon käsittämättömän laajasta tuotannosta. 

Opastetun näyttelykierroksen jälkeen pistäydyimme Aalto Shopissa Jyväskylän Kauppakadulla ja nautimme lounaan Ravintola Pöllövaarissa.

Tankkauksen jälkeen oli voimia tehdä kävelykierros Jyväskylän yliopiston kampuksella Seminaarinmäellä. Valtaosa Kampuksen rakennuksista on Aallon toimiston käsialaa.

 Jyväskylään seudulla Aallon arkkitehtuuria on mahdollisuus nähdä ehkä enemmän kuin missään muualla. Seuraava kohteemme oli Säynätsalon entinen kunnantalo, yksi merkittävimmistä Alvar Aallon töistä. Hieno kokonaisuus on yleisölle avoin. Talon vierashuoneissa voi yöpyä. Lähempää tietoa vierailusta, opastuksesta ja majoituksesta löytyy esimerkiksi täältä.

Kun reissuun oli lähdetty, kurvasimme vielä Muurameen. Vuonna 1929 valmistunut Muuramen kirkko on Alvar Aallon nuoruudentyö.  



































Alvar Aalto Shop:


Jyväskylän yliopiston kampus, Seminaarinmäki:



Säynätsalon kunnantalo:






Valtuuston kokoussalissa on lähes kirkollinen tunnelma.



Muuramen kirkko:


Aallon töissä näkyy usein vaikutteita Italiasta ja Japanista. Muuramen kirkolla pääsi melkein Toscanaan. Tosin taivaalta vihmoi hienoisesti kylmää vettä. Harmi, ettei päästy sisälle. 


Pitkä, ihana päivä. Myös uuvuttava, koska maski oli kasvoilla lounastaukoa lukuun ottamatta aamuseitsemästä ilta yhteentoista.

Edit 22.11.2021: Linkissä on juttu Pertti Männistön kodista.

Kiitos: Alvar Aalto museolle opastuksesta. Supermaittavasta lounaasta Ravintola Pöllövaari ja Johanna Maasola Visit Jyväskylä Region. Opastuksesta Säynätsalon kunnantalon isäntä Harri Taskinen. Turvallisesta kyydistä ja kärsivällisestä extrakurvailusta JelPasi. 





















































Ei kommentteja:

Lähetä kommentti