Translate

lauantai 26. marraskuuta 2022

Päivässä superannos kotimaista tuotetietoutta: Artome, Interface, Novart, Secto Design

 Olen monesti hehkuttanut, miten yritysvierailut ovat olleet toimittajan työn tarjoamia herkkuja. On kiehtovaa nähdä ja kuulla, miten tuotteet valmistuvat. Edelleen, jo pitkään seniorijäsenenä, lähden mielelläni mukaan Sisustustoimittajat Ry:n retkille, kun se kohteille sopii. Tällä kertaa täyden päivän suuntana olivat Heinola, Nastola ja Lahti. Vierailukohteita oli neljä: Interface, Secto Design, Artome ja Novart. Yhteiseksi nimittäjäksi yritysten tuotteille voi ilolla kirjata korkean laadun, vastuullisuuden ja kotimaisen valmistuksen. 

Interface 

Interface Oy:n juuret juontavat Pohjanmaalle vuoteen 1963. Yritystarinaa tarkemmin täältä.  Tehdas muutti Heinolaan vuonna 2015. Kaikki Interfacen kalusteet valmistetaan tilauksesta. Rungot ja pehmusteet tulevat kotimaisilta sopimusvalmistajilta. Kankaat ja nahat tulevat vuosikymmenten takaa tutuilta valmistajilta Euroopasta. Interfacen kalusteet ovat tunnettujen muotoilijoiden suunnittelemia. Kalusteiden olennaisia ominaisuuksia ovat aikaa kestävä ulkoasu, käyttömukavuus ja kestävyys. Interfacen kalusteillla on avainlippu-merkki.

Istahdin Interfacen konttorilla hauskan näköiseen Cupcake-nojatuoliin kuin turvalliseen syliin. Kevyesti pyörivä tuoli on kooltaan pieni, tunnultaan pehmeä ja ryhdikäs. lstuin niin levollisesti, että tyystin unohdin kuvata tuolin. Kuva on Interfacen sivulta. Tehtaan puolella näimme, miten tämäkin tuoli valmistuu vaihe vaiheelta.


Kaava on kaiken alku


Kangasverhoilujen osien leikkaamista helpotta kone. Nahat leikataan aina käsin.


Upeita verhoilunahkoja


Miten näistä alkaisi tuoliksi?


Osaajat osaavat. Tässä rakentuu Cupcake-tuolin runko


Tuoli saa pehmusteetOmpelimossa valmistuu verhoilu.
Cupcake-tuoli tukevasti pakattuna valmiina lähtöön.Kiitoksena kestävästä laadusta kuva omasta kodistani. Ostimme myymälän mallikalusteena olleen Interface-sohvan vuonna 2004. Heräteostos ei ole kaduttanut kertaakaan. Viihdyn sohvalla päivittäin lukuisia tunteja, eli ihan liikaa. Myös sohvapäikkärit kuuluvat eläkeläisen nautintoihin. Sohva pitää yhä sinnikkään napakasti muotonsa.

Secto Design


Tuula Juséliuksen vuonna 1995 perustama Secto Design valmistaa arkkitehti Seppo Kohon suunnittelemia puisia valaisimia. Valaisimet valmistetaan käsityönä Secto Designin tehtaalla Heinolassa. Yli 95% valaisimista menee vientiin yli kahdeksaankymmeneen maahan. Yrityksestä  lisää täälläSecton valaisimen voi kohdata vaikka hotellissa, ravintolassa, toimistossa tai kodissa lähes missä tahansa maailmalla. 
Ikävä kyllä, myös kopioina. Monesti muotoilustaan palkittu yritys joutuu jatkuvasti, sitkeästi, aikaa vievästi ja kalliisti taistelemaan röyhkeänä rehottavaa kopiointia vastaan. Tähän mennessä noin on jäljitetty noin 800 kopiota, 16 voitettua oikeudenkäyntiä ja 9 on kesken. Netistä on otettu pois noin 30 000 valaisinta. Taistelu koetaan tärkeäksi tuotemerkin maineen ja laadun takia.


Valaisinten osia leikattuna koivuvanerista Näyttävin osuus Secton valaisimissa rakentuu muotoon puristetuista puurimoista


Valaisinten kokoaminen on tarkkaa käsityötä.Vielä tarvitaan LED-valmius ja johdotus. Hyvin pakattuna matkaan. Näitä odotetaan jossain päin maailmaa.  


Artome


Nyt olin ennenkokemattoman äärellä. Artome on vuonna 2016 perustettu esitystekniikan edelläkävijä. 


Artome M10 on laadukasta esitystekniikka pyörillä liikuteltavassa designkalusteessa. Toimii paikallisesti ja etänä. Pahoittelen kuvani heikkoa laatua. Parempia kuvia ja asiatietoa löytyy täältä. Artomen sivustolla on myös video, jossa muotoilusuunnittelija Joel Hautala kertoo tuotteesta. Kuvassa laitteen päällä on irrallinen kamera, jonka välityksellä meille demottiin tiimikokousta. Vaalealle seinälle tai valkokankaalle heijastettavan kuvan maksimikoko on 150 tuumaa. Tarvitaan vain sähköpistoke ja laite on toimintavalmis. Kalusteessa on liitännät mikrofoneille ja kameralle. Opetuksessa, toimistoissa, julkisissa tiloissa, tapahtumissa, missä tahansa esitystekniikkaa tarvitaan. Olen ällistynyt. Kehitys kehittyy. Kiinteät tietotekniikkakaapeloinnit voi jättää rakentamatta. 

Novart


Novart on Keittiökalusteiden valmistaja Heinolassa. Mitä odotat näkeväsi keittiökalustetehtaalla? Aluksi halleittain loputtomia pinoja levyjä eri vaiheissa. Pinnoitettuna, maalattuna, osiin leikattuna, leikatut sivut siisteiksi nauhoitettuina, tarvittavat reiät porattuna, kiinnitystapit paikoillaan.
Osat löytävät linjastolla toisensa ja kaapit alkavat saada muotonsa. Novart on Suomen suurin keittiökalusteiden valmistaja, jolla on perinteet 70 vuoden ajalta. Mallistoon kuuluvat myös kylpyhuonekalusteet ja muut kodin kiinteät säilytyskalusteet. Yrityksestä tarkempaa tietoa  täältä. Tehtaalta lähtee noin 100 kalustetoimitusta päivässä suomalaisiin koteihin. Suurimpia asiakkaita ovat ammattirakentajat ja -rakennuttajat. Yksittäisiä asiakkaita palvellaan myymälöissä.


Päivän viimeinen kohde oli Keittiömaailman myymälä Lahdessa. Olimme myöhässä, mutta meitä oli odotettu. Nastolan tehtaalla on valmistettu keittiökalusteita myyjien mukaan nimillä Keittiömaailma, A la Carte ja Petra. 
Päivän uutinen oli, että pian kaikki Novartin tehtaalta lähtevät keittiöt ja niitä myyvät liikkeet kantavat tulevaisuudessa nimeä Novart. 
Lahden Keittiömaailman myymälä on Novartin ensimmäinen valmis konseptimyymälä ja sen myötä nimetään piakkoin uudestaan. Tilavassa myymälässä on rakennettuna useita eri tyylisiä mallikeittiöitä ja paljon opastavia vinkkejä erikoisratkaisuihin.


Myymälän suunnittelutila on keittiöhaaveilijan karkkikauppa. Suurilla pöytätasoilla voi mallata mieluisia ovien ja työtasojen vaihtoehtoja.


Meitä kuljetti koko pitkän päivän kohteesta toiseen JelpPasi.