Translate

tiistai 2. joulukuuta 2014

Näin se käy - sukkaa pukkaa

Kavereiden pyynnöstä teen jotain todella, todella pitkästä aikaa. Neuleohjeen. Yritin sanoa, että sukkaohje on nykyisin painettuna lankakerän vyötteen kääntöpuolella. Ei kuulemma riitä. Yritän siis vääntää sukkalangasta. 

Syksyn mitttaan on sukkien neulominen lähtenyt lapasesta. Kaikki alkoi, kun tein miehelle sisätossukat kaksien puhki kuluneiden villasukkien tilalle. Sitten neuloin uudet teräosat niiden rikkinäisten sukkien hyviin varsiin. Kohta näpersin miehelle toiset sisätossukat. Neuloin itselleni sukat vanhoista keränperistä. Ostin kolme uutta kerää sukkalankaa.Tiesin joutuneeni neuloosin valtaan.  
Tämä on perussukka. Kulutukseen tarkoitettu, joten lankavalinta on kestävä villasekoite Novitan 7 veljestä. Kerässä on 100g, mikä riittää mainiosti naisen sukkiin. Selvyyden ja laiskuuden vuoksi ohjeessani on vain naisen koko. Lapsen ja miehen koon silmukkaluvut löytyvät kerän vyötteestä.

Kuvassa oikealla olevien harmaankirjavien sukkien teräosat neuloin lankakoristani löytyneestä Novita Nalle langasta. Nalle on hieman ohuempi sukkalanka. Kuten näkyy, samoilla silmukoilla neulotuista sukista tuli hieman pienemmät. Nalle on ollut kaikkien aikojen lankasuosikki. Sillä on ikää niin paljon kuin oma lankamuistini kantaa. Tutustuin Nalleen jo 60-luvulla. Tein siitä myös paljon lasten neuleita.


Tarvitset sukkapuikot numero 3,5. Minusta on hauskempaa neuloa molemmat sukat vuorovetona vaihe kerrallaan. Ettei tarvitse aloittaa alusta. Jos haluat tehdä samoin, tarvitset kaksi puikkosarjaa. Kahden sukan vuorovetona neulominen on vain vinkki.

Lyhennykset:
s = silmukka
o = oikein
n = nurin
krs = kerros
*.....* = toista tähtien väliä.
Ylivetokavennus: nosta 1 s neulomatta, neulo seuraava silmukka oikein. Vedeä
 neulomatta nostettu s neulotun silmukan yli. Näin kavennus kallistuu vasemmalle.Varsi. Kaivele aluksi langan pää esiin juoksemaan kerän keskeltä. Luo kahden puikon avulla 48 s. Vedä toinen puikko varovasti pois. Neulo 1.krs joustinneuletta 2 o, 2 n ja tasaa samalla silmukat neljälle puikolle, kullekin 12 s. Sulje neule. Neulo joustinneuletta 2 o, 2 n varren korkeudeksi 14 cm. 
Ensimmäinen varsi on valmis. Koska minulla on nyt  vain yksi lankakerä, aloitan toisen sukan juoksuttamalla lankaa kerän ulkoreunalta. Kahden sukan neulominen tasatahtiin on hyvä kikka varmistella myös silloin, jos neulon jäännöslangoista ja haluan molemmista sukista samanlaiset. Idea syntyi, kun kerran toiseen sukkaan tuli langan loppumisen vuoksi erivärinen kärki. En viitsinyt purkaa, pikantti yksityiskohta. Tässä kaksi sukkaa myös havainnollistaa työvaiheita. Varteen pistetty puikko on tapani säilyttää viides puikko, kun lasken työn kädestäni. Jäi vahingossa kuvaan.

Neulo kantalappu kahden puikon silmukoilla. Sanon niitä kantapuikoiksi. Toiset kahden puikon silmukat jäävät tässä vaiheessa odottamaan. Sanon niitä rintapuikoiksi.  Kantalapun 1.krs: nosta *1 s neulomatta, neulo 1 o* , jatka ensimmäisen puikon jälkeen neulomalla samalle puikolle samalla tavalla myös seuraavan puikon s:t. Kantalapussa on 24 s. 2.krs: Nosta reunas neulomatta, neulo n. Toista näitä kahta kerrosta kunnes kantalapussa on 24 krs. 


Aloita kantapohjan kavennukset. Neulo kantalapun mallineuletta 15 s. Neulo seuraavat 2 s oikein yhteen. 
*Käännä työ. Nosta 1 s neulomatta, neulo 6 n, neulo seuraavat 2 s nurin  yhteen. Käännä työ. (kuva on tästä vaiheesta) Neulo kantalapun oikean puolen mallineuleen mukaisesti 7 s ja seuraavat 2 s o yhteen.* 
Jatka neulomalla näin edestakaisin kantalapun kahdeksalla keskimmäisellä silmukalla. Reunoilta kaventuu joka kerroksen lopussa 1 s. Jatka, kunnes jäljellä on enää keskimmäiset kantapohjan 8 s. Kantapää on valmis.


Neulo kantapohjan 8 s o. Jatka koukkimalla puikon ja langan avulla kantalapun reunsta 12 s ja vielä 1 s kanta- ja rintapuikojen välistä. Tapaan koukkia silmukat reunasilmukan molempien reunojen ali, tulee tukevampaa. Neulo rintapuikojen s:t o. Poimi neljännelle puikolle ensin rinta- ja kantapuikkojen välistä 1 s ja kantalapun toisesta reunasta 12 s sekä neulo vielä tälle puikolle ensimmäiseltä puikolta 4 s. 
Kerroksen vaihtokohta on nyt kantapohjan keskellä. Molemmilla kantapuikoilla, siis kerroksen ensimmäisellä ja neljännella puikolla on nyt 17 s. Rintapuikoilla, eli kerroksen toisella ja kolmannella puikolla on 12 s.  
Jatka neulomalla oikeaa suljettuna neuleena. Aloita kantakiilan kavennukset. Niillä kavennetaan kanta- ja rintapuikkojen välikohdissa  ylimääräset silmukat pois kantapuikoilta. Ei sen ihmeellisempää. 
Kavenna neulomalla ensimmäisen puikon lopussa 2 s o yhteen ja neljännen puikon alussa ylivetokavennus. Neulo 1 välikrs ilman kavennuksia. Tee kavennukset samoissa kohdissa kuin edellä. Neulo 2 välikrs, kavennuskrs, 3 välikrs, kavennuskrs, 4 välikrs, kavennuskrs. Tarkista, että kaikilla puikoilla on nyt 12 s. 


Neulo sileää kunnes teräosa peittää sovittaessa pikkuvarpaan (omissa sukissani neuloin kantalapun reunasta laskien 38 - 40 krs). Aloita kärkikavennus. Neulo oikeaa. Kun 1. puikon lopulla on jäljellä 3 s, neulo 2 s o yhteen ja 1 o. 
Neulo 2. puikon alussa 1 o ja ylivetokavennus (no, kuvasta näkee, että tapaan neuloa 2 s yhteen takareunoistaan. Ei näytä yhtä siistiltä kuin kaventaminen ylivetämällä)
Kun 3. puikolla on jäljellä 3 s,  neulo 2 o yhteen ja 1 o. 
Neulo 4. puikon alussa 1 o ja ylivetokavennus. 
Neulo samat kavennukset joka toisella kerroksella, kunnes jäljellä on 6 s kullakin puikolla. Kavenna sitten joka kerroksella, kunnes jäljellä on 8 s. 
Päätä neulomalla 1 s ja vedä muut s:t neulotun yli. Venytä silmukaa, katkaise lanka ja vedä se silmukan läpi, kiristä kärki. 
Voit myös päättää katkasemalla langan ja pujottamalla sen jäljellä olevien silmukoiden läpi. 
Päättele lanka huolella neulan avulla nurjalle. Päättele myös aloituslangan pää.
Nyt riittää tämä tehtailu. Seuraavaksi jotain muuta. Vaikutaa, ettei neuloosi näillä toennut.