Translate

tiistai 30. kesäkuuta 2015

Norjalaisneule Hammerfestista

Tasan viisikymmentä vuotta sitten täytin 19 ja ostin itselleni lahjaksi norjalaisneuleen Hammefestissa. Tänään neule on kulkenut mukanani 50 vuotta. Puoli vuosisataa. 

Fifty years ago, 30.6.1965, I bought this knitwear at Hammerfest. Norweige. It was my birthday present. Today me 69, my knitwear 50 years. So the time flies. 

Kesä 1965. Olin äskettäin saanut ajokortin. Isä ja äiti suunnittelivat ajan uuden tyylin mukaan autoretkeä. 

Mukaan otettiin äidin sisko ja minä pääsin apukuskiksi. 

Diesel-Peugeotin kattotelineelle lastattiin pressuun käärittyyn ja narulla tiukasti sidottuun nyyttiin soputeltta ja kaikki yöpymistarvikkeet. Iltaisin etsittiin leirintäalue, pystytettiin teltta, puhallettiin ilmaa kumipatjoihin ja kömmittiin kaikki neljä ahtaaseen telttaan. 

Tämä oli ensimmäinen ja ainoa kerta, kun olin vanhempieni mukana pidemmällä reissulla.
Ajoimme kohti pohjoista. Norjaan päästyä vanhempi polvi halusi nukkua mukavammin ja vuokrattiin pieni maja. Totta puhuen ylellisyys sopi mainiosti minullekin. 

Syntymäpäivänäni 30.6.1965 olimme edenneet Hammefestiin. Täytin 19 vuotta. Päätin sen kunniaksi ostaa norjalaisneuleen. Olisin kovasti halunnut käsin neulotun, mutta siihen eivät rahani riittäneet. Oli tyytyminen tehdastekoiseen. Vanhemmilta en avustusta pyytänyt. Olinhan itsellinen, kävin töissä ja ansaitsin omaa rahaa.

Tämän muistin talvella, kun pitkästä aikaa taas käytin neulettani. Päätin, että kun kesä koittaa, otan syntymäpäiväkuvan neuletakissani. Minä 69, neule 50 vuotta.

Kaksi päivää siten, sunnuntaina Annamari Sipilä otsikoi Helsingin sanomissa juttunsa Villatakin pitää kestää koko ihmiselämä. Mökillä aamukahvia juodessa nauroin ääneen. Ei olisi voinut paremmin osua.
Kun otan norjalaisneuleeni esiin, alkaa korvamatona soida Juicen laulu Norjalainen villapaita. "Mies tuli vuonolta näyttäen huonolta norjalaispaitoineen, poljennon rennon ja hennon John Lennon loi viehätystaitoineen." 

Vaikka laulu onkin minun ja villapaitani näkökulmasta varsin tuoretta tuotantoa, 1991 ilmestyneeltä albumilta. 

Jatkamme yhteistä matkaa, neule ja minä. Neule on edelleen timmissä tikissä. Toivottavasti minäkin saan olla.