Translate

lauantai 29. elokuuta 2015

Miksi mummolla on hevarihiukset? Näin ne hoituvat.

Elämässä on asioita, joiden arvoon herää vasta sitten, kun niiden olemassaolo ei ole itsestään selvää. Nuorena hiukset kasvoivat. Tietenkin. Olivat lyhyet, pitkät, puolipitkät, kiharat, suorat, milloin muoti ja oma mieli mitäkin halaji.  

Elokuun loppu vuonna 1997 oli erityisen helteinen. Juhlimme työkavereiden järjestämissä lavatansseissa. Lavalla soitti vauhdikas orkesteri, mutta monikaan ei jaksanut olla sisällä tanssimassa. Istuimme ulkona pöytien ääressä. Minulla oli puolipitkät hiukset. Yö oli niin troopisen lämmin, että hiukseni takertuivat kosteina niskaan. Mikään leyhyttely ei auttanut. Mukanani ei ollut solkia eikä lenksuja, joilla olisin saanut hiuksia kiinnitettyä. Tuskastuneena vannoin itselleni, että ensi tilassa hiukseni lyhenevät. Ja vastedes myös pysyvät lyhyinä. 

Olen ihan liian vanha roikkuviiin puolipitkiin hiuksiin, ajattelin. Siitä on melkein päivälleen 17 vuotta. Mistä muistan tuon hetken niin hyvin?

 Yövyin ystävän luona. Ajelin aamusella kohti mökkiä. Ilma oli kaunis. Helteinen päivä tulossa. Avasin autoradion kesken uutislähetystä. Onnettomuus. Prinsessa. Kuollut. Sekavaa raportointia. Mitä? Kuka? Pariisi. Englannin Diana. Ja meillä oli niin hauskat hipat. Uutinen kosketti. Olin aina pitänyt prinsessa Dianasta. Johtui ehkä siitä, että meillä on lähes sama syntymäpäivä, minä 30.6., Diana 1.7., hän minua 17 vuotta nuorempi. Rapunaisen sympatiaa lajitoveria kohtaan. 

Hiukset lyhenevät, sinetöin päätökseni. Itkua nieleskellen. Niin myös kävi.

Kylläpä koplasin näppärästi Prinsessa Dianan tähän. Hän nousi tässä kirjoittaessani mieleeni, koska parin päivän kulutta on taas elokuun viimeinen päivä. Ei hiuksiini muulloin ole minkään asteen dramatiikkaa liittynyt. Nuorempana saatoin huoletta leikkauttaa vuosia kasvattamani hiukset mielijohteesta aivan lyhyiksi. Muodit muuttuivat ja innostuin milloin mistäkin.

Lyhyt, lyhyempi tai pidempi polkka, tätä kautta kesti monta vuotta. Kuudenkymmen ikävuoden lähestyessä alkoi mieltäni askarruttaa, josko hiukseni vielä jaksaisivat kasvaa ja miten pitkiksi ne kasvaisivat. Sen saa selville vain antamalla niiden kasvaa.

Ne kasvavat. Siitä ilosta mummolla on hevarihiukset. Ohuemmat kuin nuorena ja hiljalleen harmaantuvat. Tällä hetkellä kasvusto on kipeästi latvojen tasotusta vailla.Oi, pitkistä hiuksista saa vaikka mitä, olen usein kuullut. Arkeni on soljen nappaaminen niskaan. Yhden muistan. Tarkistaa kampauksen myös takaa. Jokaisella on luontainen jakauksen paikka ja jonkunlainen pyörre, jonka kohdallla hiukset jakaantuvat voimakkaasti. Iän myötä hiusten vähentyessä nämä kohdat alkavat näkyä yhä selvemmin. Pitkät hiukseni ovat vanhoja. Kohtelen niitä sen mukaisesti.

Pesen hiukseni useimmiten kahdesti viikossa, en ainakaan useammin. Harjaan hiukset ennen pesua. Kastelen hiukset ja levitän sampoon päänahkaan sormien päillä pienin liikkein hieroen. Vältän sotkemasta hiuksia. Pesen päänahan siirtelemällä sormia seuraavaan kohtaan kuin koiraa "rapsutellen". Lopuksi vien sampoovaahtoa hiusten pituuteen. Huuhdon sotkematta hiuksia.

Puristelen pyyhkeellä hiuksia kuivemmaksi ja levitän pituuksiin runsaasti hoidetta. Vain pituuksiin korvien alapuolelle. Ylempänä hoide vain latistaa. Annan hoiteen vaikuttaa kunnolla. Saunassa menen hoiteen kanssa vielä löylyyn.

Huuhtelu suihkulla. Edelleen sotkematta hiuksia. Lopuksi tärkeä vaihe. Tämän opin jo kampaajaäidiltä. Pää alaspäin ja suihkuttelu kylmällä vedellä päänahkaan ja hiuksiin. Virkistää päänahkaa ja silottaa ja selvittää hiuksia. Veden puristelu hiuksista. Kaiken aikaa varon sotkemasta hiuksia.

En koskaan selvittele hiuksia märkinä, enkä edes kosteina. Anna niiden kuivua itsestään. Välillä leyhyttelen käsillä. Jos on kiire, vauhditan kuivumista hiustenkuivaajalla pitämällä päätä alaspäin ja haromalla hiuksia sormilla päänahasta. 

En käytä muotoilutuotteita kuin tärkeämpään menoon. Laitan sitä hiusten juuriin pää alaspäin taivutettuna ja puhallan hiustenkuivaajalla haroen hiuksia päänahasta.

Kun hiukset ovat kuivat, selvittelen varovasti harjalla.  


Paitsi hiusten laatu, myös niiden kasvu ja ikä on yksilöllistä. Ihmisen päässä kasvaa noin 100 000 hiusta. Hiuksen kasvuvauhti on 1-1.5 cm kuukaudessa. Hius kasvaa noin 3-4 vuotta. Lepovaiheen jälkeen hius irtoaa hiustupesta kehityvän uuden hiuksen tieltä. Päivittäin irtoaa itsestään 20-150 hiusta. Ikääntyminen vaikuttaa hiusten koostumukseen, kasvuun ja väriin. Osa hiustupista lakkaa kasvattamasta uutta hiusta.