Translate

keskiviikko 18. lokakuuta 2017

Yritysvierailuja Viron Pärnussa

Kävin sisustustoimittajien ryhmän mukana kahden päivän opintomatkalla Viron Pärnussa.  En paljoakaan, tai rehellisemmin sanottuna mitään tiennyt kolmesta yrityksestä, joihin tutustuimme. 

Näimme miten valmistetaan joustinpatjoja, millaisia ovat innovatiiviset alakatot, valo- ja seinäelementit, millaisia upeuksia luonnonkivissä esiinyy ja sen, miten kivi työstetään tuotteeksi.

 Silmiä avaavaa oli yritysten innostunut tekemisen meininki ja modernit toimitilat. Yhteinen viesti oli panostus laatuun ja asiakastyytyväisyyteen.

Sää oli Pärnussa sateinen ja pilvinen. Kaupunkia ehdin katsastaa sateensuojan alta vain pienen kävelylenkin verran. Aikataulu oli tiivis ja flunssainen olo verotti voimia.
   
Ilallisella Hea Maa ravintolassa Pärnun kaupunginjohtaja kertoi Pärnun ja Viron nykytilasta. Pärnu on perinteinen kesäkaupunki. Tuloista noin 70 % on tullut turismista. Kasvussa oleva teollisuus kirii vauhdilla kiinni turismin etumatkaa. Kylpylähotellien ansiosta turismikaan ei enää rajoitu kesään. Pärnun työttömyysprosentti on 4. Monilla yrityksillä on pula osaavista työntekijöistä.

Matri 

Vuoteita valmistava Matri on suomalais-saksalainen perheyritys, joka aloitti Perniössä 1986. Yrityksen myyntipisteet tunnetaan Fennobed-nimellä. Matri panostaa laatuun ja puhtaisiin eurooppalaisiin materiaaleihin. 

Matri sai kärkisijan puolueettomassa kuluttajatestissä, jossa oli mukana 12 patjojen valmistajaa. Tällä hetkellä suurin myyntimaa on Saksa 71%, Suomen osuus kaupasta on 4%. 

 Vuoteet ovat valkoisia. Runkojen puuosat ovat käsittelemätöntä puuta. Käytetyt liimat ovat vesiliukoisia. Konseptiin kuuluvat  helmalakanat, päädyt, jalkavaihtoehdot sekä yöpöytä ja sängynpäätypenkki.Ompelimossa oli työpäivä jo päättynyt. 


Pussijouset. Vuoteen jousituksella ja rungolla on 10 vuoden kestävyystakuu.


Sijauspatjan latex tulee Belgiasta


Patjojen päälikangas tikataan tehtaalla.


Helmalakana. Malleja ja värejä on useita.


Petauspatjan päällinen on irrotettava ja pestävä. Vuoteet valmistetaan tilauksesta. Toimitusaika on 3-6 viikkoa.


Pitkän päivän päätteeksi pääsimme Matrin patjoille Estonia Spa hotellissa.


Tätä arvostan hotellissa. Säädettävä tehokas lukulamppu.Hotelli Estonia Span yhdyskäytävä vie kylpylään. Ranneke oli, mutta väsymys voitti. 


Vecta Design

 Vecta Design valmistaa alumiiniprofiileihin pingotettuja joustavia alakattoja, valaistus- ja seinäelementtejä. Tämä oli mystisin kohde. Ei mitään ennakkohajua joustokatoista. 

Virossa moninkertaisesti palkittu Vecta Desgn aloitti vuonna 2006. Enimmäkseen käyttökohteet ovat julkisia tiloja kuten toimistoja, hotelleja, kylpylöitä, kauppakeskuksia.


Ei heti arvaisi, että tässä mitataan kattomateriaalia. Valkoiset käsineet käsissä. Valmiiksi kantattu katto viikataan ja toimitetaan pahvilaatikkoon pakattuna.  Joustomateriaalin pintavaihtoehtoja on useita, himmeästä peilaavaan. Varastovärejä on 120.  Joustomateriaali on saanut ISO16000 standardin turvallisuustesteissä parhaan A+ luokituksen. Materiaalilla on 10 vuoden takuu. Jos ei ehdi kyllästyä, kestää vielä ainakin saman, luvattiin.


Materiaaliin voidaan tulostaa asiakkaan haluama kuva. 


Vectan toimistossa on esillä joustokaton käyttömahdollisuuksia. Katto- ja seinelementteihin voidaan liittää valaistus, äänieristys tai vaikka täsmäkaiuttimet. 


Kuvioita katossa


Seinällä


Käytävän seinällä ja katossa on elementtien väleissä ledvalaistus.


Edelstein

Edelstein on kivitasoihin erikoistunut perheyritys. Illallisella istuin Edelstainin Merle Laidron seurassa. Hän kertoi, että aikanaan puoliso lähti töihin kiviyritykseen Ruotsiin parempien ansioiden takia. Rouva pyöritti arkea Virossa kahden lapsen ja työn kanssa, kunnes hän turhautuneena vaati, että tähän on tultava muutos. 

Mies sanoi osaavansa kivityöt. Kukahan hoitaisi yrityksen pyörityksen? Asia selvä. Nyt pariskunnalla on menestyvä kiviyritys ja viisi lasta. 
    
Kertokaa, mitä kivestä haluatte, me mietimme, miten se tehdään, on Edelsteinin viesti.
Maan ääristä matkanneet kiviaarteet eivät säitä säiky. Osa on säilytyksessä ulkona, osa hallissa. Säihkyvä Volga Blue, graniittia kovempi brasilialainen kvartsiitti, taideteokselta näyttävä kivi Intiasta, marmorit, pintojen fossiilit. Kiehtovaa.
 Tilatun kivitason mittaus tehdään asiakkaan luona laitteella, joka tallentaa millintarkasti tilan, johon taso tehdään. Automaattileikkuri työstää kivilaatan tiedoston antamiin mittoihin. Viimeistelyissä on paljon käsityötä.


Kissa ilmestyi verstaalle ja päätti asettua taloksi. Lemmikillä on oma kivitaso ruokakupeille.Merle Laidro esittelee kiviä asiantuntevasti ja innostuneesti, silittelee uusimpien messulöytöjen pintoja hellästi. Kivi on tunneasia. Yksi kiintyy yhteen, toinen toiseen.


Matkasimme Viroon Eckerö Linen laivalla ja Tallinna-Pärnu välin reittibussilla. 


Osoitteita: