Translate

lauantai 16. syyskuuta 2017

Kun mitään en tarvitse. Sisustus- ja designmessuilla, Habitare 2017

Juuri nyt elän aikaa, jossa tavaran virta käy vuolaana ovesta ulos. Yritän pala palalta järjestää elämääni uuteen malliin. Silti halusin käydä asumisen messuilla. 

Tavaroita ei suinkaan aina tarvitse katsoa hankinnat mielessä. Sen asian opettivat työvuodet tavaroiden parissa. Messuilla katselen tunnustellen ja makustellen. 

Enemmän kuin yksittäisiä tuotteita tai valmistajia, seuraan sitä, mihin suuntaan ollaan menossa. Sitä, millaisia muotoja, materiaaleja ja värejä meille tarjotaan juuri tässä ajassa. Sitä, mihin nyt uskotaan ja toivotaan meidän kuluttajinen mieltyvän ja vaihtelunhalussamme innostuvan panostamaan.  

Kauneus, kodikkuus, laatu ja värikkyys ovat sanoja, jotka nousevat mieleeni messujen tarjonnasta. Positiivinen katselmus.Paljon värejä ja kuvioita. Ei räikeää, vaan täyteläisen vahvaaa ja hienovaraisen lempeää. Sinistä ei ole näkynyt aikoihin. Nyt näkyy yllättävän paljon. Sametti ja plyysi ovat palanneet kalusteisiin, tyynyihin ja peitteisiin.
Paljon kauniisti työstettyä puupintaa. Naamankan pikkupöytien/istuinten pinta on hyväiltävän sileä pehmeiksi viimeisteltyjä reunoja myöten.  


 Aiemmin Anttilan merkkinä tunnettu Anno on palannut. Kauniita luonnonläheisiä sävyjä ja materiaaleja. Annon uusi mallisto on myynnissä verkkokaupassa.Elina Ulvion kekseliäs Kuu-valaisinsarja on yksi Sisustustoimittajien yhdistyksen kokoaman Toimittajien tusinan valinnoista. Koko tusina perusteluineen sisustustoimittajat.fi -sivulla. 


Sisustustoimittajien yhdistyksen Toimittajien tusina-osastolta


 Sisustustoimittajien yhdistyksen Toimittajien tusina-osastolta


Sisustustoimittajien yhdistyksen Toimittajien tusina-osastoltaPieniin asuntoihin, joissa myös kaappitilaa on niukasti, sopivat esillä pidettävät säilytysratkaisut. Riku Toivosen Iso-Taneli ja Pikku-Taneli, katso lisää tästäNäppärä metallinen pikkunaulakko mmltr, Johan Samuli Pöllänen Oy.Sisustusarkkitehti Hanni Koroma suunnitteli 20-vuotisen uransa kunniaksi ensimmäisen sarjatuotantoon tulevan kalusteensa. Linkissä lähempää tietoa Avata-kaapista.


Kuviokudotut matot ovat suosiossa.1980-luvun hitti, villainen dhurrie-mattokin on palannut. Väritykset ovat uusiutuneet. Hobby Hall.


Samettia, helmineulepeite, kuviomatto, pehmeitä sävyjä. Hobby Hall.


Lapuan Kankureiden pellavaa. 


Lapuan Kankureiden huippuosaamista. Kukat-kuosi, sunnittelu Makoto Kagoshima, materiaali puuvilla/pellava.
Messujen kiinnostavinta antia minulle oli tälläkin kertaa tulevaisuutta, asumisen, muotoilun  ja ylipäätään elämän megatrendejä luotaava Signals-vainunäyttely. Onnekkaasti sain kuulla näyttelyn koostajien, trendianalyytikko Susanna Björklundin ja muotoilija Sisse Collanderin vetämän esittelykierroksen. Signals-näyttelyn neljän erilaisen tilan kattoteemana oli kysymys  Millä laseilla katsot? 

OFFLINE
Digitaalisuuden, ikävien maailmantapahtumien ja valeuutisten vastatrendinä korostuu oman ajan, intuition, käsin tekemisen ja pehmeiden arvojen arvostus.

ONNI
 Jokainen koti on erilainen. Maailma muuttuu hiljalleen ja sen myötä arvot ja kulutuskäyttäytyminen muuttuvat. Mikä on kodin rooli onnellisuudessa?

AGE LESS
 Mikä on iän merkitys asumisessa? Ikäräjat murtuvat, Se, mitä missäkin iässä tehdään ja miten eletään on muuttumassa. Mummoilla ja teineillä on annettavaa. 

SATTUMA
 Elämä tapaa yllättää. Asuinpaikka, kumppanin löytäminen, kodin perustaminen. Vaikka miten aikataulutamme ja suunnittelemme, on sattumalla suuri osansa elämässä. Sattuma saa näkyä kodissa.
Itselle sopivia valintoja. Millä laseilla katsot? Toisen kodikkuus on toiselle kaaos. Juu, heti menisin oikomaan peitteet ja asettelemaan tyynyt. Signals-vainunäyttely


Vauhdin hiljentäminen. Oma aika, oma tekeminen. Signals-vainunäyttely
Toisen hurmaava minimaalisuus on toiselle ankeaa.Signals-vainunäyttely Täydellisyys on tylsää. Sattuma kutkuttaa ja voi tuoda vaikka pahkapöydän. Siis jos sellaisesta tykkää. Signals-vainunäyttely. 


Voiko kodista nähdä asukkaan iän? Väestö ikääntyy. Persoonallisuus ja maku pysyvät. Kotona asutaan yhä pidempään. Signals-vainunäyttely


 Miksi huonosti liikkuvien käyttöön tarkoitetut kalusteet ovat rumia? Näissä siirreltävissä kävelykeppi-pöydissä on asiaa pohdittu. Tuotekehittelyä kyllä kaipaavat. Omaishoitajakokemuksella en antaisi huonosti liikkuvan käyttöön

Missä iässä voi tehdä asioita? Kolmetoistavuotiaat yrittäjähenkiset  pojat suunnittelivat ja rakensivat vuoteen. Signals-vainunäyttely.Mistä messuilla kohistiin eniten? No, se oli japanilainen Muji, joka harkitsee myymälän perustamista Suomeen. Mujin osasto ei varsinaisesti ollut messuosasto, vaan myymälä. Kassajono oli katkeamaton. Ovatko messut menossa pop up -myymälöiden suuntaan?  Muji tarjoaa pelkistetyn kauniita arkisia esineitä
Mujin mökin muotokieli on kovin tutun oloista.  Antiikkimessujen puolella oli touhukas nallejen autokorjaamo.


Pienten astioiden tarkoitusta en tullut selvittäneeksi. Pakko ne oli kuvata. Vaikutti siltä, että on vahva ehdokas messujen kuvatuimmaksi kohteeksi.