Translate

tiistai 30. syyskuuta 2014

Uusia perunoita ja rikkaruohoja
Keväällä leviteltiin kasvimaalle reteästi mattoja kesän tulla. Kaikki oli edessä. Nyt kesäinen kasvun kukoistus on mennyttä. Sato on korjattu ja  kasvimaan on aika asettua talvilevolle.


Tästä se keväällä lähti. Perunat ja siemenet on saatettu multaan. Käytäville levitimme ensin  kerroksen päivälehtiä ja niiden päälle leikkasimme katteeksi tiensä päähän tulleita räsymattoja ja huopia.Kasvukaudella kitkemistä riittää isolla pihalla. Kasvimaan katetut käytävät helpottavat urakkaa. Ne hoituvat pienellä siivushetkellä. Katteiden päällä on siistiä työskennellä ja kulkea puhtain jaloin keräämässä satoa.Perunaa istutamme vain sen, minkä ehtii syödä  kesän ja syksyn aikana. Tässä nousevat viimeiset. Varret ovat syyskuun lopulla jo ryytyneet näkymättömiin rikkaruohojen sekaan, mutta sieltä ne ihanat mukulat löytyvät.Selkää säästäen on kasvimaata käännetty sitä mukaa, kun satoa on korjattu. Rikkaruohot ja niiden juuret kerään joka talikon käännöstä mahdollisimman tarkkaan pois maasta. Papujen varret saava jäädä lannoitteeksi. Käytävien katteena palvelleet matot ja huovat ovat kaikkensa antaneet. Ne siirtyvät kompostoitumaan tontin laidalle täyttömaalle. Aluskatteena olleet päivälehdet saavat jäädä matojen tutkittavaksi. 


Niin. se on, oikeat uudet perunat ovat suoraan maasta nostetut. Syyskuun lopullakin kuoret lähtevät raaputtamalla. Yllärinä löytyi kehäkukkien katveesta jokunen yöpakkasilta pelastunut salaatinlehti ja pari tillin oksaa. Muutama pakkasen säikäyttämä papukin.Jäljet on korjattava. Kaikki kierrätetään. Kitkentäjätteet kipataan maatumaan tontin viettävälle reunalle. Kiirettä ei ole. Hiljalleen luonto hoitaa.

Kasviman alareunaan jäi kasvamaan enää persiljaa ja edelliskesänä kerätyistä siemenistä versoneet kehäkukat. Kun taas siemenet kerätään, tulevana suvena saadaankin kylvää noita urakalla ympäri pihaa. Kehäkukat ovat loppukesän ilo ja aurinko. Osassa on jo  valmiit siemenet, osa pukkaa sitkeästi  uusia nuppuja.Lähes aina mökiltä lähtee mukaan ajankohtainen kimppu kukkia. Tällä kertaa kehäkukkia, tilliä, persiljaa, oreganoa ja kultapiiskua.