Translate

perjantai 7. syyskuuta 2018

Silmäherkkua kerrakseen. Svensk Tenn Didrichsenin museossa

 Havahduin siihen, että Svensk Tenn-näyttely Didrichsenin taidemuseossa Helsingin Kuusisaaressa päättyy sunnuntaina 9.syyskuuta. Toukokuusta asti on ollut ajatuksena mennä. Vaan ei hätää, vielä ehti. Sain ystävän mukaan äkkilähdöllä ja hurautimme Helsinkiin. 

Tukholman risteilypäivinä Svensk Tennin myymälässä fiilistely on yksi vakiokohteistani. Osoitteenkin muistan ulkoa, Strandvägen 5. 

Oli uudenlainen elämys nähdä Estrid Ericsonin ja Josef Frankin luomaa muotoilua Didrichsenien talossa. En osaa kuvitella luontevampaa paikkaa.



Estrid Ericson (1894-1981) perusti Svensk Tennin vuonna 1924. Aluksi yritys tuotti tinaesineitä, mutta pian valikoima laajeni sisustukseen.




Josef Frank (1885-1967),  Itävaltalainen arkkitehti, muutti natsismin nousun takia viisikymppisenä Ruotsiin. Yhteistyössä Estrid Ericsonin kanssa syntyi ruotsalaista muotoiluhistoriaa. 

Josef Frank suunnitteli Svensk Tennille noin 2000 kalusteluonnosta ja 160 tekstiilikuosia. Svensk Tenn tunnetaan erityisesti Frankin väri- ja kuviorikkaista kankaista. Uustuotanto ammentaa edelleen ideoita Frankin luonnoksista.






"Istumme ruokapöydän ääressä enemmän kuin tuhat kertaa elämämme jokaisen vuoden aikana. Ruokailu on niin iso osa elämäämme, että meidän tulisi nähdä vaivaa tehdäksemme tapahtumasta miellyttävän. Meidän tulee vaalia kaikkea, mikä antaa siihen runoutta ja iloa."  Estrid Ericson. 


Estrid Ericson ja rakkaat esineet, 1964. Lennart Nilssonin kuva Svensk Tennin kokoelmista.





Svensk Tennin olohuone Liljevalschin taidehallissa 1964. Tyyli oli täysin ajan trendien vastainen. 



Josef Frankin luonnos ja kangas


Josef Frankin kuoseissa riittää tutkittavaa ja tunnistettavaa. Jouduin rajaamaan tämän luonnoksen kuvaa heijastusten takia. Kokonaisuus on paljon enemmän.


Estrid Ericson haki töihinsä innoitusta kaukaisista ajoista ja kulttuureista, varsinkin Tukholman Etnografisen museon kokoelmista. Esikuvat olivat usein keramiikkaa, mutta saivat uuden muodon tinasta valmistettuina. 

Näyttelyn ainutlaatuinen osuus ovat Svensk Tennin ja Didrichsenin kokoelmista valitut esineparit. Tässä Kauriita 1940-50 luvulta, tina, Svensk Tenn ja Kauris 1200-600 ennen ajanlaskun alkua, savi, Persia, Didrichsen.

Kauneuden katsominen tekee hyvää.