Translate

lauantai 29. syyskuuta 2018

Kaunis ylellisyys puhdistaa huoneilmaa ja luo tuoksutunnelmaa


 Lampe Berger huoneilman puhdistaja on tuote, joka sai minut vähän hämilleen. 

Siksi, että se on ollut olemassa 120 vuotta, enkä ole siitä kuullut tai mitenkään huomioinut. Olen sentään työkseni seurannut muotia, kosmetiikkaa ja sisustusta.

Hämmentävää on myös se, että alkujaan kyse ei suinkaan ollut ylellisyystuotteesta. Ranskalainen Maurice Berger kehitti Lampe Berger ilmanpuhdistuslampun vuonna 1898 hygieniasyistä. Puhdistamaan sairaaloiden huoneilmaa.


Jo 1900 luvun alkupuolella lamppuun (jolla ei ole tekemistä valaisun kanssa) alettiin lisätä tuoksuttoman polttonesteen lisäksi myös hajusteita. Näin lamppu alkoi toimia myös huonetuoksuna. 

Lampe Berger sai ylellisyytuotteen hohtoa, kun pulloa suunnittelemaan alettiin kutsua tunnettuja muotoilijoita. 120 vuoden aikana on valmistettu kunkin ajan muodin mukaisia lamppuja lasista, käsin maalatusta posliinista ja kristallista

Nykyään Lampe Berger ilmanpuhdistuslamppu on myynnissä noin 50:ssä maassa. Ranskan Normandiassa valmistuu 800 000 lamppua vuodessa. Uusia tuoksuja kehitellään kaiken aikaa. Edelleen lamppua voi käyttää huoneilman puhdistamiseen myös tuoksuttomana. 

Kuvan pullo on joulukokoelman lahjapakkauksesta

Arki on kaunis ja pieni ylellisyys tekee siitä entistä kauniimman. Eilen siivouksen jälkeen ei kotona ollut haitallisia hajuja. Viritin kuitenkin lampun viimeistelemään kodin raikkautta tuoksulla, jota polttonesteen etiketissä kuvaillaan kukkaiseksi ja virkistäväksi. Tykkäsin.

Täytyy testata hajujen poiston tehoa rankemman kautta, kun seuraavan kerran haudutan kaalia tai paistan silakoita. 







Vuosina 1935-55 Lampe Berger palkkasi taitavia posliinimaalareita somistamaan lamppuja. 
Kuvassa on mukana Arabian sokerikko ja kermakko samalta aikakaudelta.



Sain Lampe Berger ilmanpuhdistuslampun lanseeraustilaisuudessa.

Lampe Berger jälleenmyyjät löytyvät netistä. 


Hotelli Vaakunan uudistus säilyttää funkkisklassikon ilmeen


Sisustustoimittajien yhdistyksen porukalla saimme tilaisuuden tutustua uusiutuvaan hotelli Vaakunaan Helsingissä. 

Huhtikuussa 2018 aloitetut työt valmistuvat alkuvuodesta 2019. Hotellin ja ravintoloiden uudistuksessa säilytetään 1950-luvun tunnelma. Ajan designkalusteet ja valaisimet kunnostetaan ja mukaan tuodaan hieman modernia luksusta. 

Sisustussunnittelusta vastaa Sisustusarkkitehdit Fyra Oy yhteistyössä Helsingin kaupunginmuseon kanssa. 

Sokos-Vaakunan rakennuksen suunnitteli arkkitehti Erkki Huttunen. Rakentaminen aloitettiin jo vuonna 1939, mutta sotavuosien ja niiden jälkeisen pula-ajan takia työmaa pantiin kirjaimellisesti pakettiin. Hotelli valmistui olympiavuonna 1952. 


Vastaanottoaula vie aikamatkalle 1950-luvulle. Erkki Huttusen hotelille suunnittelemat tuolit on verhoiltu sinisellä nahalla. Tuolien välissä on Paavo Tynellin messinkivalaisimet. Alkuperäisen suihkulähteen keskellä on Gunnar Finnen Groteski-veistos. 


Kaksi ylintä kerrosta on valmiina. 



Kymmenennessä kerroksessa ovat ravintola Loiste, tilausravintola Kaarre, kokouskabinetit, näköalasauna ja iso terassi. 










Messinki on tyypillinen materiaali Paavo Tynellin valaisimissa. Johtui varmaan osin pula-ajasta. Outokumpu tuotti messinkiä, joten sitä oli saatavilla kotimaasta. 


Helena Tynellin messinkipöytä.


Hotellin yhdeksännen kerroksen huoneet ovat valmiina. Huiman pitkiä käytäviä pääsee kiertämään koko kerroksen ympäri. On käytävillä lenkkeiltykin. 


Joidenkin huoneiden ovet ovat kuperia. Oven sisällä oli kaksoisovella varustettu komero. Asiakas laittoi komeroon kunnostusta tarvitsevat vaatteet ja kengät. Henkilökunta hoiti tilatun palvelun avaamalla ovikomeron käytävän puolelta asukasta häiritsemättä Ovikaapit on poistettu, mutta niiden ovet käytävän puolella on säilytetty 


Alakerran vastaanottoaulan kupolikaton alla on Gunnar Finnen reliefejä, joissa on rauhankyyhkyjä ja pilviä. Uudistuksessa samanlaisia rauhankyyhkyjä on tuotu myös huoneisiin. 


Vahoja tuoleja on verhoiltu uuteen ilmeeseen. Sandersonin Rainforest-kangas. 



Lankapuhelimen numerokiekon pyöritys saattaa jo olla monelle hämmentävä kokemus. 



Kylpyhuoneessakin on 1950-luvun tunnelma.


Sviitin kulmaikkunoista ja -parvekkeelta on hulppea näkymä Helsingin ydinkeskustaan. 


Saunallisen sviitin peseytymistilasta on ovi parvekkeelle.


Yhdeksännen kerroksen pienessäkin huoneessa on oma parveke.



Ravintolakerroksen naistenhuoneessa muistaa olevansa näköalapaikalla.

Orginal Sokos Hotel Vaakunassa on 270 huonetta. Sviittejä on 12.