Sisustusarkkitehti Päivi Meuronen esitteli Sisustustoimittajien ryhmälle Helsinkiläisen museo Amos Rexin, uusitun Bio Rexin ja Lasipalatsin tiloja.
Museo Amos Rex sijaitsee maan alla Lasipalatsin takana. Maan pinnalla ulkona museo näkyy kiipeilyyn ja istuskeluun kutsuvina aaltoilevina rakennelmina. Tötteröissä ovat museon pyöreät kattoikkunat. Aaltoilevat ja pyöreät muodot näkyvät myös sisällä museon arkkitehtuurissa ja sisustuksessa.
Piippu on Amos Rexin maamerkki. Kun museon tiloja kaivettiin, lähti maa myös vanhan piipun alta. Rakennustöiden ajan piippu seisoi tuettuna telineiden varassa. Piippuun on sijoitettu museon ilmanvaihto.
Museo Amos Rexin sisäänkäynti on Mannerheimintien puolella Bio Rexin kohdalla. Valkoisia portaita laskeutuessa kannattaa pysähtyä katsomaan suuresta ikkunasta avautuvaa pihanäkymää. Lasipalatsin kantava ajatus on läpinäkyvyys, se toteutuu hienosti tässä yksityiskohdassa.
Amos Rexin avajaisnäyttely, japanilaisen temLabin Massless (vailla massaa)- näyttely on ollut ennen näkemätön menestys. Museoon on jatkuva jono. Näyttelyn on jo vajaan kolmen kuukauden aukiolon aikana nähnyt yli 100 000 katsojaa. Hyvin ehtii odotella rauhallisempaakin hetkeä. Näyttely päättyy 6.1.-19. Näyttelyn huimat teokset kattavat museon tilat niin konaisvaltaisesti, ettei itse museosaleista nyt saa kuvia. Tulevista näyttelyistä on tietoa täällä.
Digitaalinen näyttely on elämys, mutta vaikuttavat ovat museon tilatkin. Kävin museossa kesällä ennen avajaisia. Jos haluat nähdä, miltä siellä näyttää, katso blogini täältä.
Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että museon rakentamisen yhteydessä suoritettu kunnostus kattaa koko Lasipalatsin. Alkujaan väliaikaiseksi suunniteltu Lasipalatsi valmistui vuonna 1936. Rakennus oli rapistumassa ja purku-uhan alla, kunnes se vihdoin päätettiin säästää. Peruskorjaus valmistui vuonna 1998.
Elokuvateatteri Bio Rex ja muut toisen kerroksen tilat kunnostettiin mahdollisimman alkuperäiseen 1930-luvun tyyliin.
Bio Rexin aula
Bio Rexin salista tehtiin muuhunkin käyttöön mukautuva monitoimitila. Edestä poistetiin neljä penkkiriviä. Hauska yksityiskohta on, että tuolirivien numerointi on entinen, eli alkaa alhaalta rivillä viisi.
. Alkujaa Bio Rexin tuolit olivat kovat. Vuoden 1998 remontissa niihin laitetiin pehmusteet. Nyt tuolit on taas kunnostettu, pehmusteineen. Suunnitteluvaiheessa käytiin keskusteluja siitä, voiko elokuvateatteri, jossa ei ole nykytyylin löhötuoleja ylipäätään menestyä. Huh. Onneksi tähän uskottiin. Täällä ei myöskään ole popcornin hajua.
Bio Rexin kattovalaistuksessa on valeperspektiivi. Valaisinten koko pienenee kohti salin etuosaa.
Toisessa kerroksessa on Mannerheimintien puolella avoin monitoimitila.
Kunnostettu kullan ja hopean sävyinen seinä on vuoden 1998 remontin peruja. Lattiamateriaali on alkuperäisen kaltaista kumimattoa.
Toisen kerroksen tilassa ovat tällä hetkellä säilytyksessä museo Amos Rexin istuimet.
Museon penkit on päällystetty hevosenjouhikankaalla.
Katutasossa on Mannerheimintien puolella myymälätiloja. Kuusikulmainen laattalattia on alkuperäinen.
Lasipalatsin alkuperäiset valaisimet olivat varren päässä riippuvia klassisia valkoisia palloja. Uudessa sisustuksessa on säilytetty kaikki alkuperäinen, mikä on säilynyt.
Tyylillinen linjaus tehtiin niin, että vanhan näköistä uutta ei haluttu teettää. Osa sisustuksen ratkaisuista on päivitetty tähän aikaan. Museokaupan valaisinryhmän suunnittelussa yhdistyvät valkoisten lasipallojen ja Bio Rexin aulan kirkkaiden rypälepallojen ideat.
Liikemies ja kulttuurimesenaatti Amos Andersonin nimeä kantanut museo on nyt uudessa paikassa nimeltään Amos Rex.
Museon perustaja Amos Anderson (1878-1961) omisti Kemiönsaaren kunnassa sijaitsevan Söderlångvikin kartanon. Museokaupassa on myynnissä Söderlångvikin omenahilloa ja -mehua. Kartano on paikka, jonka halajaisin nähdä. Ehkä ensi kesänä.