Translate

lauantai 29. syyskuuta 2018

Hotelli Vaakunan uudistus säilyttää funkkisklassikon ilmeen


Sisustustoimittajien yhdistyksen porukalla saimme tilaisuuden tutustua uusiutuvaan hotelli Vaakunaan Helsingissä. 

Huhtikuussa 2018 aloitetut työt valmistuvat alkuvuodesta 2019. Hotellin ja ravintoloiden uudistuksessa säilytetään 1950-luvun tunnelma. Ajan designkalusteet ja valaisimet kunnostetaan ja mukaan tuodaan hieman modernia luksusta. 

Sisustussunnittelusta vastaa Sisustusarkkitehdit Fyra Oy yhteistyössä Helsingin kaupunginmuseon kanssa. 

Sokos-Vaakunan rakennuksen suunnitteli arkkitehti Erkki Huttunen. Rakentaminen aloitettiin jo vuonna 1939, mutta sotavuosien ja niiden jälkeisen pula-ajan takia työmaa pantiin kirjaimellisesti pakettiin. Hotelli valmistui olympiavuonna 1952. 


Vastaanottoaula vie aikamatkalle 1950-luvulle. Erkki Huttusen hotelille suunnittelemat tuolit on verhoiltu sinisellä nahalla. Tuolien välissä on Paavo Tynellin messinkivalaisimet. Alkuperäisen suihkulähteen keskellä on Gunnar Finnen Groteski-veistos. 


Kaksi ylintä kerrosta on valmiina. Kymmenennessä kerroksessa ovat ravintola Loiste, tilausravintola Kaarre, kokouskabinetit, näköalasauna ja iso terassi. 


Messinki on tyypillinen materiaali Paavo Tynellin valaisimissa. Johtui varmaan osin pula-ajasta. Outokumpu tuotti messinkiä, joten sitä oli saatavilla kotimaasta. 


Helena Tynellin messinkipöytä.


Hotellin yhdeksännen kerroksen huoneet ovat valmiina. Huiman pitkiä käytäviä pääsee kiertämään koko kerroksen ympäri. On käytävillä lenkkeiltykin. 


Joidenkin huoneiden ovet ovat kuperia. Oven sisällä oli kaksoisovella varustettu komero. Asiakas laittoi komeroon kunnostusta tarvitsevat vaatteet ja kengät. Henkilökunta hoiti tilatun palvelun avaamalla ovikomeron käytävän puolelta asukasta häiritsemättä Ovikaapit on poistettu, mutta niiden ovet käytävän puolella on säilytetty 


Alakerran vastaanottoaulan kupolikaton alla on Gunnar Finnen reliefejä, joissa on rauhankyyhkyjä ja pilviä. Uudistuksessa samanlaisia rauhankyyhkyjä on tuotu myös huoneisiin. 


Vahoja tuoleja on verhoiltu uuteen ilmeeseen. Sandersonin Rainforest-kangas. Lankapuhelimen numerokiekon pyöritys saattaa jo olla monelle hämmentävä kokemus. Kylpyhuoneessakin on 1950-luvun tunnelma.


Sviitin kulmaikkunoista ja -parvekkeelta on hulppea näkymä Helsingin ydinkeskustaan. 


Saunallisen sviitin peseytymistilasta on ovi parvekkeelle.


Yhdeksännen kerroksen pienessäkin huoneessa on oma parveke.Ravintolakerroksen naistenhuoneessa muistaa olevansa näköalapaikalla.

Orginal Sokos Hotel Vaakunassa on 270 huonetta. Sviittejä on 12.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti