Translate

tiistai 7. kesäkuuta 2016

Ihastuksesta Löylyn lyömänä Helsingin Hernesaaressa.

(Anteeksi nettijaossa näkyvän version kirjoitusvirhe jutun otsikossa. Kun jutun ehtii napata jakoon ennen virheen huomaamista, otsikkoa ei enää saa korjattua. Ei, vaikka mitä tekisi ja noituisi. Vähänkö harmittaa!) 

Hernesaaren rannassa sijaitseva Löyly on Helsingin uusi nähtävyys ja viime viikkojen puheenaihe. Pitihän se käydä katsastamassa. Hieno. Saunapyyhkeellä tuuletan! 

 Sisustustoimittajien tutustumiskierroksella istuimme pukeissa jo hyvässä lämmityksen vaiheessa olleen saunan lauteilla. Toimii. Ulos tullessa tuntui hellepäivän paahde oikein sopivan virkistävältä. Ehkä joku kerta menen vielä oikeasti saunomaan.
Löylyn päämateriaaleja ovat musta betoni, teräs ja FCS-sertifioitu puu. Hulmussa, terasseissa ja saunoissa on lämpökäsiteltyä mäntyä. Ajan mittaan Löyly harmaantuu. 


Löylyn arkkitehtuuri panee kieppumaan kameran kanssa hyrränä. Kiinnostavia kuvakulmia on loppumattomiin. Rakennus koostuu suoralinjaisesta selkeästä lämpimästä osasta ja sen ympärillä olevasta avoimesta puurakenteisesta "hulmusta". Rakennuksen ja saunaosaston sisustuksen suunnitteli Avanto Arkkitehdit toimisto, pääarkkitehteina Anu Puustinen ja Ville Hara. 


Katolle nousu palkitsee hienoilla näkymillä joka suuntaan, merelle ja kaupunkiin.


Hallimainen tila on jaettu kodikkuutta luovasti puoliseinällä. Alempana ravintolasali. Pari porrasta ylempänä, puoliseinän takana on baaritiski tuoleineen, taaempana tarjoilutiskit ja keittiötilat. Baarista ja tarjoilutiskiltäkin näkyy merelle. 
 Baaritiskissä, ravintolan pöydissä ja sohvien rungoissa on käytetty vaneriteollisuuden jätepuuta, koivupurilasta, joka on puristettua liimapuulevyä.

 

Villakankaalla verhoillut tuolit ovat italialaisen Torren valmistamat. Kartiomaiset Flossin String-valaisimet eivät peitä avaraa näkymää.  Kalusteiden muodot, villaverhoilun tuntu ja pehmeät sävyt ovat rauhoittava kontrasti mustalle betonilattialle.

Ravintolan, terassien, saunan baarin ja takkahuoneen sisustuksen suunnitteli Joanna Laajisto Creative Studio. Joanna Laajisto tuli rakennuttajien tilauksesta mukaan hankkeeseen vuonna 2014 ja työskenteli tiiviissä yhteistyössä arkkitehtien kanssa.


Ravintolan mustaksi petsattu seinä on koottu rakennusta ympäröivän hulmun jäännöspaloista.


Yksityiskohdat merkitsevät. Joanna Laajisto teki ravintolan maljakoihin malliasetelmat.


Terasseille mahtuu nautiskelijoita. Ei uskoisi olevansa lähes kaupungin keskustassa. Myös unisex-vessan käsienpesuallas on tehty koivupurilaasta. Hulppea näkymä täältäkin.Epäsuora valaistus, betonia, kätevä laskutaso. Toimivaa ja tyylikästä.


Herrain pisuaari on perällä saluunaovien takana.Polveileva saunapolku alkaa tuosta kulman takaa. Ensin jätetään kengät kaappiin.Saunan vastaanotosta lunastetaan kaapin avain. Pyyhe ja pesuaineet kuuluvat saunomisen hintaan. Mukaan tarvitsee vain uimapuvun.Pukuhuoneiden kalusteet ovat koivupurilasta. Lattia ja seinät tummaa betonia. Kaikkialla on lempeä epäsuora valaistus.Saunoja on kolme. Suurin on kertalämmitteinen. Mahtava kiuas lämmitetään kuorituilla koivuhaloilla.  


Savusaunan kiukaassa poltetaan lämmityksen loppuvaiheessa leppähalkoja.Tilaussauna on jatkuvalämmitteinen. Vastaava tätä suurempi kiuas on vain Putinilla.
Hulmun raoista näkee ulos, mutta on katseilta suojassa. 


Saunat ovat yhteiskäytössä, siksi uimapuku. Peseytymistilat ovat erikseen naisille ja miehille.Tässä suihkutellaan meressä pulahduksen jälkeen. Katetulle kohdalle tulee kylmävesiallas. Ulkoterasseille tulee kaksi kylpytynnyriä.


Saunaosastolla pujahdetaan tilasta toiseen näkösuojaa antavien mustien nahkaverhojen välistä.


Takkahuoneen tuolit valmisti Nikari. Sohvien verhoilu on nahkaa. Kiinteän rakennuksen ja puisen "hulmun" välissä on monikäyttöisiä välitiloja. Näkösuojan antavia vilvoittelupaikkoja saunojille. Polttopuiden säilytystilaa. Hulmun lamellit suojaavat rakennusta hurjempien säiden pärskeiltä. Ne myös suojaavat suuria lasipintoja auringon paahteelta ja vähentävät rakennuksen jäähdytystarvetta.  Saunojat pääsevät uimaportaita pitkin uimaan mereen, talvella avantoon.Saunaportaiden alapäästä voi nähdä osan meren päälle ulottuvan terassin   betoniperustusta. Se on laskettu kestämään pahimmatkin jäiden paineet. Massiivisen perustuksen toteuttaminen haukkasi peräti noin kuudesosan kuuden miljoonan euron kokonaisbudjetista. Tuossa vaiheessa on rakennuttajia ehkä hieman hyytänyt.

Kun puupinnat harmaantuvat, alkaa polveileva rakennus muistuttaa rantakalliota.
Löyly suunniteltiin mahdollisimman kapeaksi ja matalaksi, ettei rakennus tukkisi rannan puistoaluetta, eikä peittäisi tulevien asuinrakennusten merinäkymiä.

Aloite hankkeeseen tuli Helsingin kaupungilta. Löyly on toteutettu yksityisellä rahoituksella. Avanto Arkkitehdit oli suunnitellut hanketta vuoden 2011 alusta lähtien. 

Useiden vaiheiden jälkeen hanke toteutui, kun rakenuttajiksi tulivat kansanedustaja Antero Vartia ja näyttelijä Jasper Pääkkönen. 

Rakennuksen pinta-ala on 1070 neliötä ja terasseja on 1760 neliötä.
Löylyn lunnaat ovat kuusi miljoonaa euroa. 

Lisätietoja www.loylyhelsinki.fi

Kiitos esittelystä Anu Puustinen, Joanna Laajasto ja saunamajuri. 

About Löyly in english


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti