Translate

lauantai 30. huhtikuuta 2016

Yritysvierailulla Kaarinassa sain valaisinvalistusta ja tietoisuuteni hipaisi avaruuden äärettömyyttä.( Olen pahoillani, en mitenkään saa korjattua bloggerin kirjainkokoa haluamakseni. Saat suurennettua tekstin zoomamalla ctrl+ painalluksilla. Olen yrittänyt muuttaa kirjainkokoa ainakin viisi kertaa. Jostain syystä osa tekstistä muuttui. Entistä sekavampaa. GRRR!) Kukin rentoutuu tavallaan. On vappuaaton ilta. Koostan kotona blogia. 
 Olen aina tykännyt erityisen paljon yritysvierailusta. On innostavaa kuulla ja nähdä sellaista, mistä ei tiedä juuri mitään tai senkään vertaa. Tutuimmistakin tuotteista oppii uutta ja saa asioista syventävää tietoa. 

Eilen vierailimme pienellä sisustustoimittajien porukalla Kaarinassa Valaisin Grönlundin kutsumana. 
Valaisin Grönlund on vuonna 1981 perustettu perheyritys, jonka toimialaa on valaisinten maahantuonti ja tukkukauppa sekä omien valaisinmallistojen kehittely. Tehdastuotantoa yrityksellä ei ole, vaan oman malliston valaisinten osat teetetään muualla. Valaisimet sähkoistetään ja kootaan Kaarinassa. Oman malliston osuus on jo noin 65 prosenttia tarjonnasta ja on kasvussa. 

Valasin Grönlundin laadukkaita tuontimallistoja ovat Frandsen, Verner Panton, Verran ja Böhmer Leuchten. Yrityksen asiakkaita ovat vähittäiskaupassa valaisin- ja kalusteliikkeet sekä suunnittelijoiden projekteina mm. myymälät, julkiset tilat, toimistot, hotellit, ravintolat ja laivat kotimaassa ja maailmalla. 

Toukokuun taite ei kotona ole kuumin valaisinsesonki. Minulle kaunis valaisin on sisustuksessa silmälle ilo aina, myös niinä hetkinä, kun sen tuottamalle valaisulle ei ole tarvetta. 

Kuvasin Grönlundin laajasta valikoimasta mielestäni uusilta ja kiinnostavilta näytäviä malleja. Jätin kansainvälisesti tunnetut suosikkiklassikot tästä pois.

 


Vesijohtoputkea. Sakaroita voi tilan mukaan kääntää linjaan litteäksi tai eri suuntiin avautuviksi.
Vesijohtoputkea. Liekö esikuvana Pelle Pelottoman pieni ystävä.Metallia ja saarnipuuta. Cup kattovalaisin, metalli ja saarni.Värit ja muoto, hiveltävän kaunista. Cohen, Frandsen


Värikästä lasia.
Kulmikaita origamitaitoksia, hienoraitainen aaltopahvi.Pehmeitä origamitaitoksia, keramiikkaa


Stonehenge, kivikomposiitti. 
Dramaattisen ilmeikäs Hitchcock, Frandsen


Chesterfield, kromi, mattahopea ketju, kristalli.
 Silvia-kristallikruunussa on hilpeän hiprakan meininki, kromia ja briljanttihiottua kristallia.

Ajan valaisintrendejä:
Suuri koko. Riippuvalaisimen halkaisija on usein 60-70 cm. Lattiavalaisimen korkeus voi olla reilut kaksi metriä.
Materiaalien moninaisuus. Metalli, keramiikka, pahvi, lasi, muovi, kivikomposiitti, puu. 
Yllätyksellisyys. Hillityn neutraalin valaisimen sisäpuoli voi olla värikäs, puuviilua tai uritettu.
Kristalli on taas ajankohtaista. Rennommalla meiningillä. 
Yhtenäinen kokonaisuus. Johto ja katon asennussuoja ovat huoliteltu osa valaisinta.


Kaarinan kaupungista en tiennyt juuri muuta kuin sijainnin. Päivän ohjelma jatkui Tuorlan Observatoriossa ja planetaariossa. 

Planetariossa elokuva lennätti kaukaisiin glakseihin, tähtisumuihin, linnunratihin ja planeettojen syntyihin. Ja melkein uinutti aamulla puoli kuudelta vuoteesta ponkaisseen matkalaisen. Planetario on avoin yleisölle.

Tuorlan Observatorio muodostaa tähtitieteen osaston Turun yliopiston fysiikan ja tähtiteteen laitoksessa. Siirryimme vaatimattoman oloiseen työtilaan. Ei mikä tahansa paja. 

Nyt ollaan avaruusteksniikan äärellä. Täällä on hiottu ja kiillotettu suurin avaruuteen lähetetty peili. Tehtävä, johon NASA ei pystynyt. Peili laukaisiin avaruuteen satelliitin matkassa vuonna 2007. 

Täälllä hiotun peilin halkaisija on kolme ja puoli metriä. Maallikon ymmärykselle tehtävän vaativuudesta saimme nanomittoja paremmin tajuttavan vertauksen. Jos ajatellaan että olisi hiottavana pinta-alaltaan Suomen kokoinen peili, voisi epätasaisuuden marginaali olla pingispallon ja tennispallon välillä. Peili hiotaan materiaalista, jonka voittaa kovuudessa ainoastaan timantti, jota sitten tarvitaan hionnassa. Hionta kestää vuoden jonka jälkeen peili saa heijastavan alumiinikerroksen. Peilistä tietoa täältä.

Avaruuspeilejä ei tilata ihan joka vuosi. Pian tässä tilassa puhkuu olutpanimo. Se ehditään rauhassa purkaa, jos uusi peilitilaus tulisi. 
Siirryimme pitkään luolaan, jossa näimme hienoimpia tähän mennessä otettuja avaruuskuvia.Supernova. Tähden hajoaminen. 

Kipusimme vielä torniin, jossa on maamme tehokkain tähtikaukoputki. Tähtitieteen opiskelijat pääsevät tähyämään avaruuteen.

Nautimme kodikkaan lounaan Tuorlan majatalossa Kaarinassa.
 Kevätpäivää oli vielä pitkälti jäljellä. Saimme valita kohteen. Pienen neuvonpidon tuloksena päätimme ajaa Turun Ruissaloon katsastamaan sisustusliike Avelian. Keskustasta satama-alueen teollisuustilaan muuttaneesta liikkeestä kahviloineen ja parvekkeineen on tullut suosittu käyntikohde. Kaunis on.  


Monen lumi- räntä- ja rarekuuroisen päivän jälkeen aurinko helli matkaamme. Turun jokirannan laivat valmistautuivan vapun hulinoihin. Vietimme retken päätteeksi vappuetkot kuvan laivan yläterssilla. 
Koska Aurajoki virtasi alla, juomavalintani oli helppo.  
Kiitos isännillemme antoisasta päivästä. 

Blogietiketin mukaisesti mainitsen, että tämä blogin kirjoitin yhteistyössä itseni kanssa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti