Translate

lauantai 4. joulukuuta 2021

Hamburger Börs, Turku. Uusi hotelli avautui marraskuussa.

 

Vietin lapsuudessa paljon aikaa Turun Patterihaassa tädin luona. Torikäynneillä ihailin kaunista vanhaa rakennusta. Siinä oli jotain kiehtovan arvokasta, vähän kiellettyäkin. Hamburger Börs, nimikin vei ulkomaille. Aikuisten maailmaa. Tädin puolisolla oli joskus taipumus livahtaa olusille keskustassa asioidessa. Jotta sedän keskustassa käynnit eivät kovin venähtäisi, täti laittoi minut välillä mukaan esiliinaksi. Lapsen kanssa ei ravintolaan siihen aikaan ollut asiaa. Hämärässä muistikuvassani meidät käännytettiin Börsin ovelta. Harmi, en saanut luvattua limunaadia tuossa mystisessä talossa.

Pääsin tutustumaan marraskuun alussa 2021 avautuneeseen upouuteen Scandic Hamburger Börsiin. Sitten lapsuuteni on Börsin historiassa tapahtunut enemmän kuin paljon.

Vanhan hotellin1909 valmistuneessa laajennuksessa oli 30 huonetta. Turkulaisten voimakkaasta vastustuksesta huolimatta tämä osa purettiin 1976. Uusi Hamburger Börs valmistui 1979. Hotelli purettiin toisen kerran 2019. Marraskuun alussa 2021 avautui uusi Scandic Hamburger Börs. Kauppiaskadun puolella vanhin osa säästyi purkamisilta. Talo paalutettiin uudelleen 2003 ja julkisivua entisöitiin. Nyt vanha talo yhdistyy uuteen hotelliin. 

En muistanut ottaa ulkona kuvaa, jossa myös vanha osa näkyy. Seuraava kuva on  kuvakaappaus hotellin sivulta. Toivottavasti saan anteeksi. Kuvassa näkyy, miten vanha talo sulautuu uuden kainaloon. Vanhassa osassa on Scandic Hamburger Börsin juhlasali ja kokoustiloja. Muut kuvat ovat omiani.


Uudisrakennuksen suunnittelu Schauman ArkkitehditSisustussuunnittelu Jaakko Puro, Puroplan. Hotellissa on 272 huonetta.


Hotellin aula on avara ja korkea. Oikealla vastaanottotiski.


Aulan oleskelutilat

Loungessa on useita erilaisia ryhmiä oleiluun, tapaamisiin ja työskentelyyn. Paljon viihtymään kutsuvia pehmeitä sävyjä ja materiaaleja. Ravintola ja baari Màs

Tilanjakajana ravintolan ja aulan välillä on kaunis lipasto. Kuten loungessa, ravintolassakin on eri tunnelmiin sisustettuja tiloja ilman väliseiniä. Näinä aikoina ravintolaan vaaditaan koronapassi. 
Màs on erikoistunut espanjalaistyyliseen ruokaan. Suosikkeja ovat tapakset ja jälkiruoista churrot. Illallisella pääruokamme oli ylikypsää karitsaa ja andalusialaista risottoa. 

Börs Katto

Yhdeksännen kerroksen näköalabaarista ja terasseilta on näkymä torille ja keskustaan. Myös täällä katsotaan toistaiseksi koronapassi.Torin myllerrys on edelleen vahvasti vaiheessa. Hotelli on aivan torin työmaan vieressä. Oman työmaan puute aiheutti säätöä purku- ja rakennustöissä. 


Illallisen jälkeen seurueemme suosikkivalinta kattobaarin drinkeistä oli Napue gin tonicin, rosmariinioksan, jäisten karpaloiden ja jäiden kera.

Scandic Hotelli Börsin huoneet

Ylimmän kerroksen sviiteissä on tunnelmalliset ikkunaerkkerit. Kaikissa huoneissa on lämpimiä sävyjä ja pehmeää samettipintaa tuoleissa, sänkyjen päädyissä ja verhoissa.


Yövyin tässä huoneessa. Lautalattian hieman rosoinen pinta tuntui hyvältä paljaan jalan alla.


Hotellin kylpyhuoneet on suunniteltu millintarkasti Suomessa ja valmistettu täysin varustetuiksi Italiassa. Rakennusvaiheessa kylpyhuoneet nostettiin paikalleen aina ennen seuraavan kerroksen välipohjan rakentamista. Hyvinkääläiselle oli yllätys, että myös Koneen hissit on valmistettu Italiassa.Börsin vanha rakennus

Uuteen hotelliin liitetyssä vanhassa rakennuksessa on juhlasali ja kokoustiloja. Talon iän huomaa paitsi jugendajan tyylistä, myös siitä että vatupassilla on turha tarkistaa suoruuksia. Turkulaiset olivat sitä mieltä, ettei vankasti vinoja porrasaskelmiakaan saa suoristaa. Juhlasalin seinien välilläkin on lattiassa reilu korkoero.   Näitä portaita kulkiessa tuntuu kuin olisi reippaasti keinuvassa laivassa.Keväällä juhlasalin terassi saa kalusteet ja viherkasveja.Teen mielelläni hotellijuttuja paitsi yöpymisvinkkeinä, myös siksi, että hotellityyliä tutkailemalla  voi saada hyviä ideoita oman kodin sisustukseen. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti