Translate

tiistai 30. lokakuuta 2018

Tori.fi käy vertaiskauppaa kierrättämällä tavaraa ihmisten kesken


Vähän yllätyin, kun syksyisten Habitare-messujen lehdistökutsuissa oli kutsu osastolle Tori.fi. Kutsussa kerrottiin, että Tori.fi on Suomen suosituin kauppapaikka ja suurin huonekalu- ja sisustuskauppa. 

Olen innokas kierrätyksen kannattaja, mutta en ole ostanut, enkä myynyt Torin kautta. 
Otin vähän selvää, mistä Torissa on kyse. 

 
Alvar Aalto, tuolit ja pöytä hankittu 1980-luvun alussa

Torin ydin on kymmenen vuotta sitten aloitettu huonekalujen kierrätyskauppa. Tätä kirjoittaessa koko maan sivulla oli 1 154 600 ilmoitusta. Koti ja asuminen otsikolla 669 894 ilmoitusta.

Lundia, hankiittu 1970-luvun alkupuolella

Miksi kannattaa kierrättää, myydä ja ostaa?

Ilmastonmuutos ja kiertotalous. Resurssien tuhlaus on ilmastonmuutoksen suurimpia ongelmia. Tori edistää kiertotaloutta pidentämällä tuotteiden käyttöikää. Torin kautta käyty käytetyn tavaran kauppa säästi vuodessa ympäristöä 140 000 tonnilta hiilidioksidia. Päästösäästö vastaa vaikutukseltaan suunnilleen sitä, että Helsingin koko bensiinikäyttöisten autojen liikenne pysäytettäisiin kolmeksi kuukaudeksi.

Kierrätyskauppa ohjaa kestävämpään kuluttamiseen. Kierrätyskaupassa nousee haluttavaksi jo alkujaan kestäväksi valmistettu laatutuote. Vahvoilla on myös tuote, jonka voi korjata tai uusia vaikka verhoilemalla. 
Yksittäinen esimerkki halutusta tuotteesta on Stokken Tripp Trapp syöttötuoli. Voit vertailla, ostatko käytetyn vai uuden tuolin. Jos päädyt uuteen, saat hyvin pidetyn tuolin kaupattua 60-70% prosentin hinnalla ostohinnasta. 


Ikean Billy, hankittu 1990. Alvar Aallon jakkarat 1970-luvulta

Vähän Torin Habitaressa antamaa brändituotteiden ilmoitustilastoa:
Alvar Aalto 12 515 ilmoitusta
Ikea Billy kirjahylly 9993 ilmoitusta
Lundia 31 553 ilmoitusta
Yrjö Kukkapuro 2911 ilmoitusta

Miten tavaroihin nyt suhtaudutaan? Nyt pyritään rauhaan tavaroiden kanssa. Vältetään turhaa ostamista ja karsitaan liikaa tavaraa. Selkeyttämiseen opastavat esimerkiksi fengshui ja konmari.

Ketkä asioivat verkon kierrätyskaupassa? Vertaiskaupassa kuluttajat myyvät tuotteita toisilleen. Kauppaa käyvät kaikki ihmiset, riippumatta taustasta ja varallisuudesta. Torin sivustolla on noin  2,2 miljonaa käyntiä kuukaudessa.

Alvar Aalto, hankittu 1980-luvun alussa

Miten löydän etsimäni? Mieti hakusanoja. Tuotteen nimi, suunnittelijan nimi, brändi. Varsinainen valtti haun helppoudessa on Ikean tapa nimetä tuotteet. Tallennettuna haku on helppo toistaa nopeasti. Viikonloppu on otollisinta aikaa löytöjen tekoon, silloin ladataan eniten uusia ilmoituksia. Kun jätät ostetaan-ilmoituksen, kuvaile tarkasti, mitä etsit.


Alvar Aalto, pöytä ja lipasto vuodelta 1957

Tori on ilmiöiden peili. Kun Iittala Arabia toi kauppoihin yhden päivän myynissä olleen muumimukin, oli seuraavana päivänä muumimukille 290 000 hakua. 
Nettikaupassa näkyy suomalaisen elämäntavan rytmi, kuten lomat, koulujen alku ja vuodenaikojen vaihtelu.

Tori.fi kuuluu 28:ssa maassa toimivaan norjalaiseen Schibsted-mediakonserniin 

Jutun kuvitus on kodistani. Toistaiseksi pidän nämä itselläni.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti